Een praktijkondersteuner is geen PVK/POH maar een “praktijkondersteuner”!

Array

De Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners is voor het gebruik van een eenduidige term binnen de huisartspraktijk en dat is: ‘praktijkondersteuner’ Een ieder die de opleiding praktijkondersteuning heeft gedaan , is praktijkondersteuner. De eindcompetenties zijn voor iedereen, ongeacht de achtergrond, hetzelfde. Bovendien wordt in het reglement Functiewaardering in de CAO huisartsenzorg nadrukkelijk gesproken over het praktijkondersteuner A of B.

De tendens om de afkorting PVK/POH te gebruiken geeft veel verwarring bij patienten en andere disciplines. “Het jonge beroep is er bij gebaat dat de functie van praktijkondersteuner meer bekend wordt en dan moet je geen verschillende termen gaan hanteren, waardoor er onduidelijkheid en verwarring ontstaat” aldus Carola de Ridder, de nieuwe voorzitter van de grootste vereniging van praktijkondersteuners.
“De mensen zien door de bomen het bos niet meer, je hebt naast de praktijkondersteuners ook nog de nurse practitioners en de poh-GGZ. En dan ook nog een PVK/POH? Wie zijn dat en wat doen ze?”
PVK staat voor praktijkverpleegkundigen en POH voor praktijkondersteuners (huisartsen. ‘Onze achterban van ruim 1200 leden bestaat voor ongeveer 50% uit verpleegkundigen die zich dus ook PVK mogen laten noemen. Het resterende deel van onze leden hebben voornamelijk de achtergrond van dokterassistente. Deze groep is volwaardig praktijkondersteuner maar geen verpleegkundige. Door de opleiding heeft iedere praktijkondersteuner het Hbo-niveau. Patienten en huisartsen kunnen er op vertrouwen dat een opgeleide praktijkondersteuner hoog is opgeleid en competent is voor de zorg aan chronische zieken.

Dat er binnen de jonge beroepsgroep nog veel geregeld dient te worden is niet meer dan logisch. Dat er verschillen zijn is duidelijk. Te denken valt bijvoorbeeld aan de wet BIG die wel geldt voor verpleegkundigen en niet voor praktijkondersteuners met een niet-verpleegkundige achtergrond. Dit is iets wat zeker opgelost moet worden. Sommigen noemen zich om die reden PVK omdat ze denken anders hun BIG-registratie te verliezen. Hier bestaat nog veel onduidelijkheid over. In het laatste CAO akkoord is opgenomen dat CAO-partijen graag zouden zien dat de beroepen doktersassistent en praktijkondersteuner voor BIG-registratie in aanmerking komen en zullen daarvoor overleg voeren met het ministerie van VWS.

Wat doet nu een praktijkondersteuner? De Ridder: “Daar kun je van alles over schrijven (zie www.nvvpo.nl) maar ik kan mij heel goed vinden in de uitleg op wikipedia:
Een praktijkondersteuner is in Nederland een paramedisch functionaris op HBO-niveau die is opgeleid om in huisartsenpraktijken bepaalde taken van de huisarts over te nemen. De praktijkondersteuner voert uitsluitend taken uit die protocollair (volgens praktisch uitvoerbare richtlijnen) van de huisarts kunnen worden overgenomen. Vaak betreft het de uitvoering van protocollen betreffende chronische ziekten.”

Ik ben ervan overtuigd dat patienten en samenwerkende disciplines rondom de praktijkondersteuner gebaat zijn bij duidelijkheid en hoop van harte dat het begrip Praktijkondersteuner binnen korte tijd geen nadere uitleg meer behoeft.


Bron: Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen