Evolutie van griep: een ‘besmettelijke’ manifestatie

Array

Het Erasmus MC en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam organiseren in het kader van het Darwinjaar 2009 de wetenschapsmanifestatie ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’. Deze ‘besmettelijke manifestatie’ duurt van 12 februari tot en met 25 oktober 2009.


De manifestatie bestaat uit een tentoonstelling, een on-line game en een luister-CD over de voortdurende strijd van wetenschappers met griepvirussen, die zichzelf steeds veranderen en daardoor een gevaar blijven voor de volksgezondheid.

Pandemie
’t Is maar een griepje’, zijn de geruststellende woorden bij een gevoel van malaise, dat we maar al te goed kennen. Om de jaarlijkse wintergriep te overwinnen, is een weekje uitzieken gelukkig meestal genoeg. Wie er helemaal geen last van wil hebben, haalt op tijd de ‘griepprik’, een vaccin dat is gebaseerd op het griepvirus van het jaar ervoor.
Toch was in de twintigste eeuw drie keer sprake van een grieppandemie: een wereldwijde griepepidemie die miljoenen dodelijke slachtoffers kan maken. Een pandemie kan ontstaan doordat virussen evolueren en dus nieuwe varianten voortbrengen. Bij de grieppandemieen van de vorige eeuw ging het om vogelgriepvirussen, die een voor mensen besmettelijke en ziekmakende nieuwe variant voortbrachten.

Schade
Onderzoekers, onder andere van de afdeling Virologie van het Erasmus MC, en de overheid kunnen zich op het risico van een grieppandemie voorbereiden en daarmee schade voor individuele burgers en de samenleving beperken. Over griepvirussen, vogelgriep, globale verspreiding, beleidsmaatregelen, vaccins en virusremmers gaat de ‘besmettelijke’ wetenschapsmanifestatie ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’.

Data en links

  • Tentoonstelling ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’ van 12 februari tot en met 25 oktober 2009 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), Rotterdam, website: www.nmr.nl.
  • De on-line game ‘The Great Flu’ is vanaf 12 februari 2009 te spelen via de websites van het Erasmus MCNatuurhistorisch Museum Rotterdam. en het
  • De luister-cd ”t is maar een griepje’ ingesproken door prof.dr. Ab Osterhaus, verschijnt in januari 2009 bij uitgeverij Luisterwijs, Amsterdam.


Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen