Zonder tong geen leven: een hoofdhals zaak!

Array

De tong vormt een bijzonder deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam gebruikt voor eten, drinken, praten, slikken en zoenen. Het goed functioneren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.

De laatste twintig jaar is er een toename van 3-5 procent per jaar van hoofdhalskanker (tot ongeveer 2700 nieuwe patienten per jaar). Dit komt voornamelijk doordat tumoren binnen het mond-, kaak-, en aangezichtsgebied steeds meer voorkomen. Vergrijzing en veranderende rook- en drinkgewoontes zijn hier vooral de oorzaak van. Chirurgie, met op indicatie gevolgd door radiotherapie, is voor tumoren in dit gebied de eerste therapiekeuze. Indien deze kankergezwellen in een relatief laat stadium worden herkend en behandeld, kan dit door de noodzakelijke ingrijpende behandeling verminking geven en het functioneren van mond, kaak en aangezicht.Twee hoofdzaken moeten versterkt worden: onderwijs en functieherstel. Tandartsen en huisartsen dienen beter bekend te zijn met symptomen die kunnen passen bij (pre)maligniteiten om patienten in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen verwijzen. Daarnaast dienen technieken ontwikkeld te worden om aangetaste weefsels in het hoofdhalsgebied zo goed mogelijk te kunnen herstellen. Dit geldt zowel voor bot als de bedekkende weke delen (huid en slijmvlies). Het is een halszaak om voldoende specialisten op te leiden om deze toenemende patientengroep te kunnen behandelen binnen hoofdhalscentra. Deze centra moeten beschikken over optimale capaciteit, kwaliteit en flexibiliteit.

Curriculum vitae

Prof. dr. Thijs Merkx (Nijmegen, 1959) is hoogleraar Mond-, Kaak- en Aangezichtsoncologie en Orale Geneeskunde bij het UMC St Radboud. Hij studeerde Tandheelkunde in Antwerpen en Groningen, en Geneeskunde in Groningen. Sinds 2001 is hij binnen het Radboud universitair hoofddocent met aandachtsgebied kaakchirurgische oncologie. Hij is opleider voor Kaakchirurgen In Vervolgopleiding voor Oncologie (KIVO).

Vanaf 2005 is Merkx chef de clinique van de afdeling ond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Hij richt zich in zijn onderzoek met name op reconstructieve chirurgie bij patienten met oncologische aandoeningen in het gebied van mond, kaak en aangezicht.

Datum;
vrijdag 19 december
Tijd

15.45 uur
Locatie

De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen
Meer informatie

Bron: UMC St Radboud


Recente artikelen