Risico van verwijde buikslagader is beter te voorspellen

Array

Bij verwijdingen van de buikslagader is geen eenvoudige grens te stellen wanneer opereren zin heeft. Artsen kunnen meer rekening houden met leeftijd, geslacht en andere patientkenmerken bij de therapiekeuze. Dat stelt arts-onderzoeker Felix Schlösser van het UMC Utrecht in zijn proefschrift. Ook ontdekte hij dat cholesterolverlagende medicijnen de groei van vaatverwijdingen mogelijk kunnen remmen.


Schlösser volgde gedurende vijf jaar bijna vijfduizend mensen na een operatie aan een verwijde buikslagader (een aneurysma). Bij 1.433 gevallen werd een operatie uitgevoerd nadat de verwijding al gescheurd was, bij de overige 3.457 patienten werd geopereerd om scheuring te voorkomen. De combinatie van leeftijd, geslacht en andere ziekten blijkt het risico op overlijden na de operatie te bepalen, concludeert Schlösser.

Een verwijding van de buikaorta is levensgevaarlijk omdat het scheuren van de aorta bijna altijd dodelijk is. Hoe groter de verwijding, hoe groter de kans op scheuring. Momenteel hanteren chirurgen over het algemeen een grenswaarde van 55 millimeter. Vanaf die grootte wordt meestal tot een heelkundige ingreep of een endovasculaire behandeling overgegaan. Bij de endovasculaire behandeling wordt een vaatprothese (‘stent’) in opgevouwen toestand via de liesslagader opgeschoven tot in de grote buikslagader.

In zijn proefschrift laat Schlösser ook zien dat cholesterolverlagende medicijnen, statines, mogelijk de groei van aneurysma’s van de buikslagader kunnen remmen. Bij patienten die cholesterolverlagers gebruiken groeien de verwijdingen dertig procent langzamer. Het gaat om verwijdingen tussen de 3 en 5,5 centimeter groot. Schlösser raadt aan om bij die patienten niet te opereren omdat de kans op overlijden door de operatie groter is dan de kans dat de verwijding scheurt.

Schlösser: “Ik denk dat het zinvol is om patienten met aneurysma’s van de buikslagader cholesterolverlagers te geven. Om het gunstige effect van statines op de groei van aneurysma’s definitief te bewijzen zou een gerandomiseerde klinische trial uitkomst kunnen bieden.”

In 2005 stierven in Nederland 866 personen (659 mannen en 207 vrouwen) aan een aneurysma van de buikaorta. De sterfte aan een aneurysma van de buikaorta neemt sterk toe met de leeftijd en komt bij mannen veel meer voor dan bij vrouwen. Deze cijfers zijn waarschijnlijk een onderschatting omdat een aneurysma van de buikaorta niet altijd geregistreerd of vastgesteld wordt. Volgens bevolkingsonderzoek lopen bijna 90.000 mensen rond met een verwijding van de buikaorta. (Bron: RIVM, CBS.)

Felix Schlösser promoveert op 19 december aan het UMC Utrecht. Zijn promotieonderzoek kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de afdelingen vaatchirurgie van het UMC Utrecht en Yale University in de Verenigde Staten.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen