Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Array

Het percentage stoppers dat hulpmiddelen gebruikt in Nederland is laag en al zestien jaar constant. Slechts 23% van de stoppers in Nederland gebruikt een hulpmiddel. In Engeland is dat 60%. Wel zijn Nederlandse stoppers meer hulpmiddelen naast elkaar gaan gebruiken. In 2007 werden gemiddeld twee hulpmiddelen gelijktijdig gebruikt. Vooral verschillende nicotinevervangers (pleisters, kauwgom etc.) worden naast elkaar of in combinatie met zelfhulpmaterialen gebruikt.

Bewezen effectieve hulpmiddelen als nicotinevervangers, telefonische coaching en zelfhulpmaterialen (Advies op Maat en StopMail) worden consequent meer gebruikt dan niet bewezen effectieve hulpmiddelen. Dit alles blijkt uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR) waarmee STIVORO trends in rookgedrag in beeld brengt.
De uitkomsten van het COR zijn voor STIVORO reden om het gebruik van hulpmiddelen (nog) meer te stimuleren. De kans van slagen bij een stoppoging is namelijk twee tot drie keer hoger als er een hulpmiddel wordt gebruikt. Rokers die willen stoppen, hebben dus baat bij professionele en effectieve ondersteuning.
Financiele vergoeding hulpmiddelen
‘Het is jammer dat zoveel mensen geen hulp zoeken bij het stoppen. We weten dat de kosten van die hulp voor veel mensen een belemmering zijn’, aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. ‘Als verzekeraars bewezen werkzame hulp vergoeden, zullen meer mensen die hulp ook gebruiken. Bovendien blijkt dat een stoppoging effectiever is wanneer de ondersteuning vergoed wordt, dan wanneer rokers de kosten zelf moeten dragen. Gedragsmatige interventies als telefonische coaching vallen al onder de zorgverzekeringswet. Of nicotinevervangers en medicijnen ook worden vergoed, wordt in 2009 besloten door Minister Klink na een advies van het CVZ. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat rokers goed worden geïnformeerd over de mogelijkheden om een financiele vergoeding te ontvangen.’
Test of je er klaar voor bent

Ben ik er klaar voor? Met behulp van deze test kunt u erachter komen in hoeverre u er klaar voor bent om definitief te stoppen met roken
Hoe afhankelijk ben ik van roken? Met behulp van deze test kunt u erachter komen in hoeverre afhankelijk bent van roken.
Ik ben gestopt met roken, maar heb af en toe een zwak moment. Wat te doen? Met behulp van deze test kunt u erachter komen wat u moet doen wanneer u bent gestopt met roken en u toch af en toe een zwak moment heeft.
Waarom rook ik eigenlijk? Met behulp van deze test kunt u erachter komen waarom u rookt en wat de belangerijkste “triggers” zijn om een sigaret op te steken.
Hoeveel bespaar ik door niet (meer) te roken? Bereken bij deze test uw besparingen sinds u gestopt bent, of wanneer u gaat stoppen.

Recente artikelen