Het gevaar van internetpillen

Het aanbod van middelen en pillen via e-mail en websites is groot. Deze medicijnen zijn meestal niet gecontroleerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vastgesteld dat het regelmatig gaat om neppillen. In een neppil zitten geen of weinig werkzame bestanddelen. Of een heel ander bestanddeel dan in het oorspronkelijke receptmiddel. De verpakking lijkt afkomstig van bekende merken en de middelen zijn ook vaak zeer goed gelijkend op het echte middel. Maar de nepmiddelen zijn kwalitatief slecht en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood.

Een nieuwe site van VWS informeert over de gevaren van vervalste/neppillen. Deze pillen worden vaak via internet aangeboden.

Het kan gaan om erectiepillen, afslankmiddelen, haargroeimiddelen of kalmeringsmiddelen. In neppillen kunnen verkeerde werkzame stoffen zitten, foute doseringen of vervuilingen. Ze zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood. De boodschap van de campagne en van de site internetpillen.nl is daarom: wees alert en zorg dat u alleen internetpillen bestelt waarvan u de herkomst kunt vertrouwen.

Blijf daarom zeer alert en bestel geen pillen/geneesmiddelen van een onbekende of niet te controleren bron. LET OP: hoe professioneel een site er ook uit kan zien, slechts 14% van gehanteerde ‘veiligheidskeurmerken’ op dit soort pillen-sites zijn echt. Bekijk ook de waargebeurde verhalen, de feiten en wat wel veilige bronnen zijn van pillen/medicijnen.

MELDEN VAN NEPPILLEN
Heeft u pillen besteld die bijwerkingen opleveren? Meld dit bij Meldpunt Medicijnen: http://www.meldpuntmedicijnen.nl

Heeft u pillen via internet besteld en vermoedt u dat u namaakmiddelen heeft ontvangen? Gebruik de middelen dan niet. En meldt uw ontvangst bij de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg). De inspectie kan de bron achterhalen en eventuele andere slachtoffers helpen voorkomen.

Telefoon IGZ: 088 – 1205000 (lokaal tarief, ma-vrij 9:00 – 17:00 uur)
Email: [email protected]Probleem stijgt

Het ministerie van VWS heeft het initiatief genomen voor deze campagne om mensen alert te maken op de gevaren van het bestellen van pillen en middelen via internet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het probleem van namaakgeneesmiddelen en internetpillen nu al erg groot is en alleen nog maar toeneemt. Het probleem van ongecontroleerde internetpillen zal de komende 5 jaar wereldwijd met meer dan 90% toenemen.


Verwijzingen

  • Campagne wijst op gevaar van neppillen Nieuwsbericht | 23 december 2008 Minister Klink start vandaag de campagne ‘het gevaar van interneTpillen: internePpillen’. Ruim tweederde van op internet gekochte geneesmiddelen is vervalst of nep en kan gevaarlijk zijn, zeer nare bijwerkingen hebben, of juist helemaal niet werken.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen