Het gevaar van internetpillen

0
300

Het aanbod van middelen en pillen via e-mail en websites is groot. Deze medicijnen zijn meestal niet gecontroleerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vastgesteld dat het regelmatig gaat om neppillen. In een neppil zitten geen of weinig werkzame bestanddelen. Of een heel ander bestanddeel dan in het oorspronkelijke receptmiddel. De verpakking lijkt afkomstig van bekende merken en de middelen zijn ook vaak zeer goed gelijkend op het echte middel. Maar de nepmiddelen zijn kwalitatief slecht en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood.

Een nieuwe site van VWS informeert over de gevaren van vervalste/neppillen. Deze pillen worden vaak via internet aangeboden.

Het kan gaan om erectiepillen, afslankmiddelen, haargroeimiddelen of kalmeringsmiddelen. In neppillen kunnen verkeerde werkzame stoffen zitten, foute doseringen of vervuilingen. Ze zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot de dood. De boodschap van de campagne en van de site internetpillen.nl is daarom: wees alert en zorg dat u alleen internetpillen bestelt waarvan u de herkomst kunt vertrouwen.

Blijf daarom zeer alert en bestel geen pillen/geneesmiddelen van een onbekende of niet te controleren bron. LET OP: hoe professioneel een site er ook uit kan zien, slechts 14% van gehanteerde ‘veiligheidskeurmerken’ op dit soort pillen-sites zijn echt. Bekijk ook de waargebeurde verhalen, de feiten en wat wel veilige bronnen zijn van pillen/medicijnen.

MELDEN VAN NEPPILLEN
Heeft u pillen besteld die bijwerkingen opleveren? Meld dit bij Meldpunt Medicijnen: http://www.meldpuntmedicijnen.nl

Heeft u pillen via internet besteld en vermoedt u dat u namaakmiddelen heeft ontvangen? Gebruik de middelen dan niet. En meldt uw ontvangst bij de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg). De inspectie kan de bron achterhalen en eventuele andere slachtoffers helpen voorkomen.

Telefoon IGZ: 088 – 1205000 (lokaal tarief, ma-vrij 9:00 – 17:00 uur)
Email: loket@igz.nlProbleem stijgt

Het ministerie van VWS heeft het initiatief genomen voor deze campagne om mensen alert te maken op de gevaren van het bestellen van pillen en middelen via internet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het probleem van namaakgeneesmiddelen en internetpillen nu al erg groot is en alleen nog maar toeneemt. Het probleem van ongecontroleerde internetpillen zal de komende 5 jaar wereldwijd met meer dan 90% toenemen.


Verwijzingen

  • Campagne wijst op gevaar van neppillen Nieuwsbericht | 23 december 2008 Minister Klink start vandaag de campagne ‘het gevaar van interneTpillen: internePpillen’. Ruim tweederde van op internet gekochte geneesmiddelen is vervalst of nep en kan gevaarlijk zijn, zeer nare bijwerkingen hebben, of juist helemaal niet werken.