Werking bacterie Bacillus subtilis onderzocht

Array

De bacterie Bacillus subtilis is belangrijk in het onderzoek naar de manier waarop zogeheten Gram-positieve bacterien eiwitten produceren. Ook wordt de bacterie toegepast in de biotechnologische industrie als een “cellulaire fabriek” voor productie van eiwitten. Hoewel steeds duidelijker wordt hoe B. subtilis eiwitten produceert, blijft het moeilijk de bacterie hiertoe ook daadwerkelijk aan te zetten.

UMCG-promovendus Thijs Kouwen onderzocht hoe B. subtilis eiwitten met zwavelbruggen produceert, en ontwikkelde nieuwe strategieen om de productie van deze eiwitten te verbeteren. Ook deed hij nieuwe inzichten op in de werking van het antibacteriele eiwit sublancin 168, en ontdekte hij totnogtoe onbekende mechanismen waarmee B. subtilis eiwitten uitscheidt. De inzichten die Kouwen opdeed kunnen van belang zijn bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Curriculum vitae
Thijs Kouwen (Groningen, 1979) studeerde Biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door het BACELL Health programma van de EU. Kouwen blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis’.

Datum: 7 januari 2009 Tijd: 14.45 uur Locatie / media: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen Dhr. R.H.M. Kouwen: ‘Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis’

Promotor: prof. dr. J.M. van Dijl



Recente artikelen