Twee behandelcentra voor ebola opgezet in DR Congo

0
240

Het aantal mensen met de uiterst gevaarlijke ziekte ebola van de Democratische Republiek Congo staat nu op 38. Van hen zijn 12 overleden. Het is de tweede uitbraak van de ziekte in het district Mweka, provincie West-Kasaï, in iets meer dan een jaar. Sinds vorige week is een team van Artsen zonder Grenzen actief in het gebied. 16 medewerkers zijn 24 uur per dag in touw om de uitbraak te bedwingen.

We hebben een kleine isolatie-unit opgezet in Kaluamba, het meest getroffen dorp in het Mweka district. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt isoleren en verplegen we er de patienten die al ziek zijn, samen met de mensen die waarschijnlijk ebola hebben. Op dit moment zijn er twee patienten opgenomen in de unit. Ook in Kampungu hebben we een isolatiecentrum opgezet, met plaats voor 25 patienten. Ons team heeft een tiental ‘huisbezoekers’ in dienst, die op zoek gaan naar mensen die contact gehad hebben met ebolapatienten. Op het moment zijn er 184 mogelijk besmette mensen die we zullen volgen. 36 andere medewerkers bezoeken dorpen in de omgeving, om ervoor te zorgen dat de bevolking goed geïnformeerd is over de ziekte en weet waar ze medische zorg kunnen krijgen.

We houden een aantal plekken waar ebola mogelijk uitgebroken is in het district Mweka goed in de gaten. Het kan in die gevallen ook gaan om malaria of shigellose, die dezelfde griepachtige symptomen hebben als de vroege stadia van ebola. Tests in laboratoria moeten duidelijk maken of het ook echt om ebola gaat. Meer weten over ebola? Bekijk onze webfilm »


Bron: AzG