Aanmelden onderzoek antirook (nicotine) vaccin NicVax studie via CAPHRI van MUMC+

Array

ONDERZOEK NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN EEN VACCIN TEGEN ROKEN (NICVAX) OF PLACEBO NAAST VARENICLINE (CHAMPIX) ALS HULP BIJ STOPPEN MET ROKEN

De onderzoeksschool CAPHRI van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+) is bezig met een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van een studie-vaccinatie tegen nicotine (NicVAX) in combinatie met varenicline (merknaam: Champix) als een behandeling om te stoppen met roken.

Het nicotine vaccin kan er mogelijk voor zorgen dat het lichaam speciale antilichamen tegen nicotine maakt. De verslavende werking van nicotine treedt op zodra dit de hersenen bereikt. Zodra nicotine zich bindt aan antilichamen kan het niet meer naar de hersenen worden getransporteerd en mogelijk kan daardoor het bevredigende gevoel dat wordt veroorzaakt door het roken van een sigaret worden voorkomen. Naast het onderzoeken van de werkzaamheid en de veiligheid van het vaccin zal ook worden bepaald hoeveel antilichamen mogelijk tegen nicotine worden gevormd na vaccinatie met NicVax en hoelang deze antilichamen in het lichaam actief blijven.


Aanmelden:
Gezonde rokers die in Maastricht of omgeving wonen die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 043 388 3969 of via e-mail: [email protected] Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website www.hag.unimaas.nl/nicotinevaccinstudie


In dit onderzoek wordt varenicline als een tweede geneesmiddel gegeven om deelnemers te helpen om te stoppen met roken. Varenicline doet datgene dat met vaccinaties alleen niet bereikt kan worden: Varenicline vervangt de nicotine in de hersenen, voorkomt dat nicotine tot op zekere hoogte wordt gemist en laat het verlangen naar een sigaret


Voor dit onderzoek worden nieuwe deelnemers gezocht
Indien u na het lezen van de informatie op deze website denkt dat u een geschikte deelnemer voor dit vaccinatie-onderzoek zult zijn (Zie: ‘Ben ik geschikt?’), stuur dan een e-mail naar nicotinevaccinstudie#hag.unimaas.nl. Vermeld hierin uw naam en telefoonnummer.

Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie over het onderzoek.
Telefoon:
043 – 3883969 (maandag t/m vrijdag tot 17.00 uur)

 


De studie moet duidelijk maken wat het effect van het vaccin NicVAX is op het stoppen met roken als dat samen met een ander middel (varenicline) wordt gegeven. Het vaccin is ontwikkeld door Nabi Biopharmaceuticals, een Amerikaans bedrijf. Het totale budget voor het onderzoek, dat onder leiding staat van wetenschapper Onno van Schayck, bedraagt bijna 2 miljoen euro.

Het Nicotine vaccin NicVAX zorgt er voor dat er na inenting antilichamen worden gemaakt, waardoor nicotine wordt gebonden en niet meer in de hersenen kan komen. Een eerdere (fase 2-b) studie toonde al aan dat rokers in staat waren om te stoppen met roken als er na inenting antilichamen gemaakt waren. NicVAX bleek in die studie niet meer bijwerkingen te hebben dan een placebo vaccin.

Het onderzoek, dat enkele jaren zal duren, zal meten wat het effect van het vaccin is op het stoppen met roken wanneer het samen met een ander stoproken middel wordt gegeven. Voor deze studie, onder leiding van Prof. dr. Onno van Schayck zullen 600 gezonde rokers, die willen stoppen met roken, worden geselecteerd. Het totale budget voor deze studie bedraagt bijna 2 miljoen euro, het grootste subsidiedeel is afkomstig van ZonMw. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers VWS en NWO.

Prof. dr. Onno van Schayck houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar het stoppen met roken op zowel farmacologisch als gedragsmatig gebied. Voor zijn onderzoek ontving hij eerder diverse subsidies van ZonMw en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Aanmelden onderzoek antirook (nicotine) vaccin NicVax studie via CAPHRI van MUMC+"

  1. Nicotine Vaccin Studie waarschijnlijk ook in Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van start | Medicalfacts.nl

    […] proefpersonen getest of NicVAX van het Amerikaanse bedrijf Nabi soelaas kan bieden. In januari meldde wij al meer over de inhoud van de […]

  2. Help!! is er nicotine vaccin  in Groningen???

  3. Dolgraag zou ik aan de studie willen meedoen, maar ik woon in Tiel. Mocht het zijn dat er in deze omstreken een studie start, dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen. Ik hoop dat het op deze manier een mogelijkheid voor mij biedt om eindelijk van die ….sigaret af te komen.Met vriendelijke groet,Wil Aarts.

Comments are closed.

Recente artikelen