Braillejaar van start

Array

De proef op station Leiden met braille op trapleuningen is geslaagd. ProRail heeft daarom besloten om 1.500 braille- en reliefplaatjes aan te brengen op trapleuningen op stations. Blinden en slechtzienden kunnen met behulp van de plaatjes voelen naar welk perron ze gaan of op welk perron zij zich bevinden. De plaatjes worden in de loop van dit jaar aangebracht, om te beginnen op grotere stations waar voor blinden en slechtzienden een ingewikkelde situatie is.    De brailleplaatjes zijn getest door blinden en slechtzienden in samenwerking met Viziris (de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking). Dit jaar worden de plaatjes als eerste geplaatst op de stations Leiden, Apeldoorn, Amsterdam Sloterdijk, Leeuwarden en Groningen. Bij de bouw of verbouw van stations worden de brailleplaatjes voortaan standaard aangebracht.

ProRail toont in de week van 12 tot en met 18 januari een film op de website waarin duidelijk wordt hoe ‘blindvriendelijk’ stations zijn. Deze film is voorzien van audiodescriptie waardoor ook blinden en slechtzienden de film goed kunnen ‘zien’. De vertoning van deze film gebeurt in het kader van het Louis Braillejaar dat vandaag door Prinses Laurentien officieel zal worden geopend.

Het aanbrengen van braille op trapleuningen op stations maakt onderdeel uit van een programma om de toegankelijkheid van stations te vergroten. Zo plaatst ProRail ook 100 extra liften die voorzien zijn van braille en relieftekens. ProRail wil een groot aantal stations zò aanpassen dat meer mensen zelfstandig kunnen reizen. Andere maatregelen zijn het aanbrengen van rode leuningen langs trappen en hellingbanen, het rolstoeltoegankelijk maken van toiletten, het creeren van obstakelvrije routes, het verbeteren van de verlichting, zitbanken met armleuningen, een goede markering van de perronrand en het beter zichtbaar maken van doorzichtige wanden.


Bron: ProRail

Recente artikelen