Maatschappelijke discussie over werken met reuma

Array

Hoe kijken werknemers aan tegen collega’s met reuma? Zijn zij bereid hun collega te ondersteunen in het werk? Het Reumafonds heeft onderzoek laten uitvoeren naar deze vraag. Het komt namelijk nogal eens voor dat werknemers met reuma hun ziekte jarenlang verzwijgen uit angst om hun baan te verliezen. Het onderzoek blijkt verrassende resultaten op te leveren.

Reuma verzwijgen
Bijna 2,3 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van reuma. In het verleden was de diagnose van reuma vaak een reden tot ontslag of werden medewerkers uit hun eigen functie gezet. Reuma is een zogenaamde ‘onzichtbare’ ziekte. Aan mensen is lastig te merken dat ze de ziekte hebben. Bovendien kunnen de klachten nogal grillig verlopen. Daardoor lukt het vaak om de aandoening lange tijd te verzwijgen. Tweederde van de patienten is jonger dan 65 jaar en heeft betaald werk.

Conclusies onderzoek
Uit het Heliview-onderzoek, gehouden onder 900 personen in oktober en november 2008, blijkt dat slechts 9% van de respondenten er weet van heeft dat hij of zij een collega heeft met een reumatische aandoening. In de praktijk merkt ruim 50% van de werknemers dat de reumatische collega’s minder functioneren door hun aandoening. Zij vinden dat echter geen probleem. Maar liefst 87% vindt het prettig een collega met reuma te ondersteunen in het werk.

Maatschappelijke discussie
Het Reumafonds constateert dat de tijd waarin werknemers met reuma te vrezen hebben voor hun baan gelukkig voorbij is. Zij zijn goed in staat hun taken te vervullen, mits zij steun en begrip krijgen van hun collega’s. Het Reumafonds wil stimuleren dat mensen met reuma kunnen blijven werken. Dat is belangrijk voor hun eigenwaarde, sociale netwerk en hun economische situatie. Daartoe wil het fonds een maatschappelijke discussie op gang brengen, mede om te voorkomen dat de ervaring en arbeidskracht van deze grote groep verloren gaat.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen