Duizenden onzichtbare volwassen ADHD-patiënten in Nederland

Array

Zeker vijf procent van de volwassenen in Nederland heeft ADHD. Meer dan de helft van deze volwassenen weet niet dat ze deze stoornis heeft, maar ervaart wel de hinder ervan. Ze lopen vast in hun werk, relaties of studie. In het ernstigste geval krijgen ze te maken met een verslaving of vertonen ze crimineel gedrag. Daarom is volwassen-ADHD het thema van de Hoofdcollecte die de Hersenstichting en het Fonds Psychische Gezondheid van 2 tot 9 februari in heel Nederland houden.


ADHD wordt veelal gezien als een stoornis die alleen bij kinderen voorkomt. De ziekte verdwijnt echter niet met de jaren, maar zwakt hoogstens af. De uiterlijke hyperactiviteit is bij volwassen ADHD’ers minder zichtbaar dan bij kinderen, maar dat betekent niet dat zij geen last hebben van de stoornis.

Druk, chaotisch en altijd te laat

‘Er zijn duizenden onzichtbare ADHD’ers onder onze volwassen bevolking en zij zijn zoekende. Ze weten niet waarom ze zo druk, chaotisch, ongeconcentreerd of altijd te laat zijn en moeite hebben met relaties en vriendschappen. Daarnaast hebben volwassen ADHD’ers doorgaans naast deze stoornis ook last van andere aandoeningen zoals depressiviteit of schizofrenie. We willen meer bekendheid geven aan deze problematiek en volwassenen die zich herkennen in de symptomen van ADHD oproepen zich te laten testen,’ aldus de woordvoerder van de Hoofdcollecte. ‘Met behulp van medicatie en begeleiding kunnen ze vaak hun leven weer op de rit krijgen. Helaas wordt medicatie die maar een keer per dag ingenomen hoeft te worden, vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hierdoor moeten veel volwassen patienten om de vier uur medicijnen slikken en dat is lastig aangezien veel ADHD’ers weinig besef van tijd hebben.’

De Hoofdcollecte is de gezamenlijke collecte van de Hersenstichting en het Fonds Psychische Gezondheid. Beide partijen zetten zich in voor mensen met een hoofdprobleem. Door te investeren in wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en projecten willen zij bijdragen aan een betere toekomst voor deze mensen. Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenziekte of psychische aandoening. Hoofdproblemen komen in verschillende vormen voor, van manisch-depressiviteit en schizofrenie tot traumatisch hersenletsel of dementie.


Bron: Hersenstichting

One thought on "Duizenden onzichtbare volwassen ADHD-patiënten in Nederland"

  1. Graag wil ik u er op attenderen dat Karin Windt van Stichting ADD Nederland reeds gestart is met een onderzoek naar ADD. Zij doet dit op vrijwillige basis. Er hebben reeds 310 mensen deelgenomen aan dit onderzoek. Vanuit de hersenstichting of het fonds psychische gezondheid is tot op heden nooit geen interesse geweest voor deze doelgroep. Nog kon de Stichting in aanmerking komen voor wat voor financiele steun dan ook. Stichting ADD heeft op 7 november 2009 een ADD dag op de planning staan in de Amsterdam RAI. Dit wordt geheel uit eigen kosten betaald.  De term onzichtbaar en ADHD is niet juist. Mensen met ADHD zijn niet hyperactief!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Het gaat hier om de groep ADD, ook wel bekend als het overwegend onoplettend type. Door een enorme onderdiagnose is het noemen van het aantal mensen met ADD bovendien op dit moment nog onmogelijk. http://www.add-dag.nlwww.sadd.nl

Comments are closed.

Recente artikelen