Eigen regie bij schizofrenie komt eraan

Array

Patienten met schizofrene aandoeningen en hun familie zijn gebaat bij internettoepassingen rond hun ziekte. Dan kunnen zij via een speciale website kennis opdoen en uitwisselen over de aandoening.  Ze kunnen hun hulpverlener via het web meteen om raad vragen als er een terugval dreigt.  Ook kunnen zij hun eigen dossier via het internet raadplegen zonder tussenkomst van een professional.  Hun (vaak parttime werkende) hulpverlener wordt beter bereikbaar via internet.


Psychiaters en andere professionals gaan zich beter aan -up to date- kennis houden, omdat deze in het elektronische patientendossier zijn ingebouwd. Al deze veranderingen zouden ertoe moeten leiden dat het ‘self management’ bij patient en familie toeneemt.

Of deze hypothese waar is gaan twee instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg uittesten in een project met de naam Eigen Regie bij Schizofrenie. De experimenterende instellingen zijn GGZ Westelijk Noord Brabant en de Breburggroep. Het Trimbos Instituut en het Julius Centrum begeleiden en evalueren het project.  Softwarehuis Vital Health ontwikkelt de internet applicaties. Het project wordt betaald uit het AWBZ-ontwikkelingsfonds.


Op maandag 12 januari vond te Halsteren (nabij Roosendaal) de startconferentie plaats van patienten, professionals, managers, raden van bestuur, begeleiders en onderzoekers. Het wordt nog een hele klus ook al onderschrijft iedereen de doelstellingen van het project. Een patiente: “als ik een aanval krijg en stemmen hoor, zet ik alles uit: telefoon, internet, de deurbel. Ik doe de gordijnen dicht en wil niemand zien”. Het antwoord van een verpleegkundige daarop: “Als ik jou niet meer kan bereiken per email, ga ik bellen. En anders ga ik net zolang aan je deur kloppen tot je open doet”.


Onderzoekers dr. Rob de Leeuw en drs. Adri Peters zijn vanuit het Julius Centrum betrokken bij dit project. Wilt u meer info? Neem dan contact op met Wubbo Petersen, voorzitter Raad van bestuur GGZ Westelijk Noord Brabant. Een projectplan is pas over enkele maanden beschikbaar. Evaluatie resultaten zijn pas op langere termijn beschikbaar.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen