4 miljoen in de strijd tegen longkanker en leukemie

Array

Prof. dr. Ton Berns en prof. dr. Fred Falkenburg ontvangen 2 miljoen euro als winnaars van de KWO-prijs (Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma-prijs). KWF Kankerbestrijding introduceerde in 2008 het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma, om toponderzoekers in staat te stellen multi-disiplinair onderzoek te doen. De officiele uitreiking van de KWO-prijzen is dit najaar.


Longkanker en borstvlieskanker

Prof. dr. Berns van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gaat betere behandelingen voor longkanker en borstvlieskanker ontwikkelen. Jaarlijks krijgen bijna 10.000 mensen longkanker of borstvlieskanker, eenzelfde aantal overlijdt aan deze ziektes. De behoefte aan betere behandelmethoden is dus groot. Eerder ontwikkelde prof. Berns al verschillende modellen in muizen die lijken op tumoren bij de mens. Deze muismodellen zijn heel geschikt om nieuwe behandelmethoden te testen.

Stamceltransplantatie

Prof. dr. Fred Falkenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum houdt zich bezig met methoden om de afweer actief in te zetten tegen bloedziekten. Met zijn medewerkers zoekt hij naar verbetering van stamceltransplantatie bij leukemie en lymfklierkanker. Artsen behandelen leukemiepatienten vaak met stamceltransplantaties. Eerst vernietigen ze door chemotherapie en antistofbehandeling zoveel mogelijk de zieke stamcellen van de patient. Daarna dienen ze stamcellen toe van een gezonde donor. Die nestelen zich in het beenmerg van de patient en nemen de functie van de stamcellen van de patient over.

Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma

Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) is een persoongebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van maximaal zes jaar. Toponderzoekers kunnen zo samenhangend en multidisciplinair onderzoek doen. De selectie van onderzoeksprogramma’s en bijbehorende winnaars is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen.

De KWO-prijs is met 2 miljoen euro een van de grootste geldprijzen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek in Nederland.


Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen