Aankondiging brief goed bestuur bij zorgaanbieders

Array

Het onderwerp goed bestuur (governance) is een bijzonder actueel en urgent thema.  Vragen rond governance spelen een rol bij het onderwerp fusies. In het debat rond de voorgenomen fusie Philadelphia Zorg, Evean Groep en Woonzorg Nederland is dit duidelijker dan ooit, aan het licht gekomen. Vragen rond governance zijn ook veelvuldig aan de orde gekomen tijdens het laatste begrotingsdebat, de recentelijk gevoerde debatten over – onder andere – de IJsselmeerziekenhuizen, Het Vlietland Ziekenhuis, en spelen nu ook bij de zorginstellling Philadelphia.

 

De heer Van der Veen c.s.[1]heeft over dit onderwerp ook een aantal moties ingediend.Kamerstuk, 20 januari 2009

________________________________________

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal


20 januari 2009

Geachte voorzitter,

Het onderwerp goed bestuur (governance) is een bijzonder actueel en urgent thema. Wij(Minister en Staatsecretaris van VWS) realiseren ons dat terdege. Vragen rond governance spelen een rol bij het onderwerp fusies zoals wij hebben geconstateerd in het debat rond de voorgenomen fusie Philadelphia Zorg, Evean Groep en Woonzorg Nederland. De heer Jan de Vries c.s. heeft dit thema nadrukkelijk aan de orde gesteld en hierover een motie ingediend. Vragen rond governance zijn ook veelvuldig aan de orde gekomen tijdens het laatste begrotingsdebat, de recentelijk gevoerde debatten over – onder andere – IJsselmeer, en spelen nu ook bij de zorginstellling Philadelphia. De heer Van der Veen c.s.[1]heeft over dit onderwerp ook een aantal moties ingediend.

Wij zijn voornemens om u nog dit voorjaar een brief te doen toekomen over het onderwerp goed bestuur bij zorgaanbieders. Deze brief zullen wij intregreren in de door de Minister aangekondigde brief over het advies van de NZa over het winstexperiment en laten aansluiten bij de wetgeving van de Minister van Justitie inzake de maatschappelijke onderneming. Ook zullen wij in deze brief nader ingaan op het onderwerp verticale integratie.

Met oog hierop hebben wij inmiddels advies ingewonnen over de Europeesrechterlijke aspecten die samenhangen met een verbod op winstuitkering. Daarnaast zijn wij nog in afwachting van:

Het RVZ-advies governance (verwacht februari).

Het advies van de Raad van State over (o.a.) de mogelijkheden om binnen het Europeesrechtelijke kader de NMa een scherper toetsingskader mee te geven zodat al bij een lager marktaandeel dan nu gebruikelijk in de zorg kan worden overgaan tot een fusieverbod (verwacht voorjaar 2009).

Het advies van de Raad van State over het wetvoorstel maatschappelijke onderneming zoals dat is voorgelegd door de minister van Justitie.

Al deze adviezen en achtergrondstukken zullen wij betrekken in de hiervoor aangekondigde brief.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink

de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker

[1]Vergaderjaar 2008-2009, 31 700-XVI, nr. 49 en 31 700-XVI, nr. 50

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen