Vlaamse zorgverzekering wel degelijk grondwettig

Array

Vlaanderen is wel degelijk bevoegd om zelf een eigen zorgverzekering in te stellen en kan dus doorgaan met de Vlaamse zorgverzekering voor al wie in Vlaanderen woont. Dat stelt het Grondwettelijk Hof vandaag in een arrest. Met zijn uitspraak neemt het Grondwettelijk Hof de redenering van het Europese Hof van Justitie over. De N-VA reageert tevreden. Dit arrest is de logica zelve en heel belangrijk voor de verdere Vlaamse staatsvorming, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois.

De Vlaamse zorgverzekering werd in 2001 in het leven geroepen. Zorgbehoevende patienten krijgen dankzij de zorgverzekering een deel van hun niet-medische kosten terugbetaald. De verzekering is er voor Vlamingen die in Vlaanderen wonen en voor buitenlanders die in Vlaanderen werken en onder het Belgische sociale zekerheidsstelsel vallen. Brusselaars kunnen zich vrijwillig aansluiten. Het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap vochten de grondwettigheid van de Vlaamse zorgverzekering aan voor het Grondwettelijk Hof. Dat Hof stelde over deze zaak eerder enkele prejudiciele vragen aan het Europese Hof van Justitie. Volgens het Hof van Justitie is de Vlaamse Gemeenschap wél bevoegd om een Vlaamse zorgverzekering in te stellen. Het Grondwettelijk Hof neemt dit standpunt nu over. Vlaanderen mag dus een eigen sociale zekerheidsregeling uitwerken voor wie in Vlaanderen, Brussel inbegrepen, woont. Het Grondwettelijk Hof erkent het woonplaatsprincipe, legt Geert Bourgeois uit. Dit is een belangrijke uitspraak in het licht van de verdere Vlaamse staatswording, waarvan de noodzaak steeds duidelijker wordt.

Het Grondwettelijk Hof vraagt enkel dat de Vlaamse decreetgever voor het eind van dit jaar een kleine aanpassing aan het decreet op de zorgverzekering doorvoert. Staatsburgers van andere Europese lidstaten of Belgische staatsburgers die in een andere lidstaat gewoond hebben, maar nu werken in Vlaanderen, met inbegrip van Brussel, en in het Franse of Duitstalige taalgebied wonen, mogen niet uitgesloten worden van de Vlaamse zorgverzekering. Hetzelfde geldt voor Belgische staatsburgers die in een andere Europese lidstaat gewoond hebben en nu in het Franse of Duitstalige taalgebied wonen en in Vlaanderen werken.

Vlaams parlementslid Helga Stevens zal hiertoe een voorstel van decreet indienen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA
Helga Stevens, Vlaams parlementslid N-VA

Recente artikelen