NPCF – Snelle oplossing artsenverklaring cholesterolverlagers noodzakelijk

Array

cholesterolverlagersDe Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) is verontrust over de controverse die ontstaan is rond het afgeven van een artsenverklaring door de arts bij voorschrijving van dure cholesterolverlagers. Sinds 1 januari 2009 is een artsenverklaring verplicht als gevolg van de nieuwe vergoedingsvoorwaarden voor cholesterolverlagers. De NPCF erkent het belang om te controleren of de vergoedingsvoorwaarden worden nageleefd. Maar dat mag niet leiden tot een situatie waarin de patient de dupe dreigt te raken.

Atie Schipaanboord, directeur beleid en innovatie van de NPCF, dringt aan op een werkbare oplossing op korte termijn: “Niemand in de zorg zit te wachten op extra administratieve belasting. De artsen niet, maar ook niet de zorgverzekeraars en de patienten. Het uitgangspunt van het beleid is goed: goedkope medicijnen als het kan, dure als het moet. Het is aan de arts om te bepalen of er een noodzaak is voor het verstrekken van duurdere medicijnen. Daar zijn richtlijnen voor afgesproken waar ieder zich aan dient te houden.”

Als in praktijk blijkt dat partijen onnodig belast worden, moet dat probleem door overleg worden opgelost. Atie Schipaanboord: “We hebben het over een maatregel die pas drie weken van kracht is. Logisch dat je dan in de praktijk tegen problemen kunt aanlopen. Die moet je in gezamenlijk overleg oplossen.”

Bron:NPCF

One thought on "NPCF – Snelle oplossing artsenverklaring cholesterolverlagers noodzakelijk"

  1. Gewoon de minder goede niet op de markt laten komen.Dan worden de betere medicijnen meer gebruikt en behoeven dan niet zo duur te zijn heel eenvoudig nietwaar!Trouwens wat is het beste te gebruiken als men afhankelijk bent van het medicijn.Vriendelijke groet.

Comments are closed.

Recente artikelen