Pfizer-Wyeth grootste Farmaciefusie ooit

Array

pfizer1De Amerikaanse farmaciereus Pfizer neemt branchegenoot Wyeth over. Daarmee is een bedrag gemoeid van 68 miljard dollar. Het is de grootste overname ooit in de farmacie-industrie. Pfizer hoopt dat het samengaan met Wyeth zal leiden tot een flinke kostenbesparing. De overname heeft overigens gevolgen voor het Nederlandse biotechnologieconcern Crucell, dat met Wyeth in gesprek was. Die voorgenomen overname van Crucell is nu van de baan. Op die manier wordt een van de grootste overnames sinds jaren bezegeld en veruit de belangrijkste sinds het ontstaan van de kredietcrisis. Tegelijk heeft Pfizer aangekondigd 8.000 banen te schrappen.

De overname werd door de twee Amerikaanse ondernemingen maandag in New York bekendgemaakt. Vrijdag 23 januari berichtte de Wall Street Journal (WSJ) dat er een overname op komst was. Een overnameprijs van 68 miljard dollar is het hoogste bedrag sinds de ABN Amro-deal van het consortium met onder meer Fortis. Een combinatie van Pfizer en Wyeth brengt een geneesmiddelengigant tot stand met een omzet van meer dan 70 miljard dollar. In de portefeuille zitten bestsellers als de cholesterol-pil Lipitor en Enbrel tegen artritis.

Maandag maakte pfizer ook nog bekend dat het vijf fabrieken gaat sluiten en 8.000 banen zal schrappen, wat neerkomt op 10 procent van het personeelsbestand. Er sneuvelen banen in de verkoop, productie, onderzoek en ontwikkeling en administratie. Tegelijk wil Pfizer het aantal productievestigingen terugbrengen van 46 naar 41.

Het concern stelt in ons land ongeveer 2.900 mensen tewerk en telt verschillende vestigingen, waaronder een fabriek in Puurs. De commerciele hoofdzetel van Pfizer staat in Brussel. Het is nog niet duidelijk of ons land getroffen wordt door de ontslagronde. De overnameprooi Wyeth heeft een vestiging in het Waalse Ottignies. Daar zijn 400 mensen werkzaam.

Teleurstellende kwartaalresultaten liggen aan de basis van de ontslagronde. In het vierde kwartaal van 2008 zag Pfizer de nettowinst met 90 procent dalen als gevolg van een eenmalig verlies van 2,3 miljard euro voor een schikking omtrent problemen met pijnstiller Bextra. De winst bedroeg 266 miljoen euro.

One thought on "Pfizer-Wyeth grootste Farmaciefusie ooit"

  1. hallo ik ben nadia  ik las in de krant over een onderzoek  blinden genezen door routine operatie  volgens de britse onderzoekers binnen 7jaar de vorm van blindheid kunnen genezen die voor het eerst een stamceltherapie hebben ontwikkeld   maar het project wordt gefinanciel door farmaciereus pfizer   ik heb  een blindend  jongetje in de familie van  7 jaar  ik wil hem heel graag helpen   van zn  mooie jonge   die verdient het  ik wil hem  helpen wat het ook kost  ik hoop dat jullie mij helpen   bedankt ….nadia chouirid 

Comments are closed.

Recente artikelen