Traumacursus voor slachtoffers Bovensmilde

Array

gijzeling-school-bovensmildeDe slachtoffers van het gijzeldrama in Bovensmilde hebben er bijna 32 jaar op moeten wachten, maar nu kunnen ze een cursus volgen om te leren hoe ze met hun traumaklachten om moeten gaan.

GGZ Drenthe gaat de cursus voor slachtoffers van het gijzel aanbieden. Veel slachtoffers hebben nog elke dag last van de gijzeling. De cursus moet ze leren daarmee om te gaan en het dagelijks leven draaglijker maken.

Op 23 mei 1977 gijzelden Molukse kapers 105 leerlingen en vijf leerkrachten van een basisschool in Bovensmilde. Na vijf dagen lieten de gijzelnemers de kinderen vrij. Na een gijzeling van bijna drie weken gaven ze zich over.

Op 23 mei 1977 vond de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde plaats. Op die dag drongen vier Zuid-Molukse jongeren de lagere school De Meenthe in het Drentse Bovensmilde binnen. Deze actie vond tegelijkertijd plaats met de treinkaping bij De Punt, eveneens in de provincie Drenthe.

Op de school werden 105 kinderen en vijf leerkrachten vastgehouden. Televisiebeelden van kinderen die, uit een raam hangend, “Van Agt, wij willen leven…” riepen, maakten diepe indruk. Toen de gijzeling vijf dagen bezig was, zijn de leerlingen vrijgelaten omdat veel leerlingen (door nog altijd niet opgehelderde oorzaak) ziek waren geworden. De gijzelnemers wilden ook niet de dood van alle leerlingen op hun geweten hebben. De vijf leerkrachten bleven echter wel gegijzeld.

Bijna drie weken na het begin van de gijzeling, op zaterdagmorgen 11 juni, gaven de kapers in de school zich over nadat de school was aangevallen met pantserwagens.

Recente artikelen