Zestig tot tachting procent van de ziekenhuiszorg is als zorgpad aan te bieden

Array

zorgpadEen zorgpad (ook wel genoemd klinisch pad) binnen een instelling of tussen instellingen,  beschrijft welke professional bij welke indicaties op welk moment initiatieven neemt.  Ook beschrijft het de doelstellingen van het zorgpad (dagnose? Therapie? Revalidatie? Triage?) en de procedures voor overleg,  besluitvorming en informatie-overdracht.

Zorgpaden zijn een lokale uitwerking van medische beslisboom.  Ook hoort in een zorgpad te staan welke informatie patienten en familie tijdens het zorgtraject horen te ontvangen.  Bovendien staat er in wat zij zelf kunnen doen aan hun ziekte,  ofwel in vakjargon, wat hun selfmanagement inhoudt.  Aan een zorgpad is meestal een software programma gekoppeld met daar in opgenomen een electronisch patienten dossier en de beslisboom waarop het zorgpad is gebaseerd.

Experts in Europa en de USA schatten in dat 60% tot 80% van de ziekenhuiszorg is aan te bieden in zorgpaden.  Deze kennis droeg de Leuvense hoogleraar zorgwetenschappen Walther Sermeus over tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden en Zorgstraten in ziekenhuizen,  dat het Julius Centrum organiseerde op vrijdag

30 januari.  Aan dat congres namen 190 ervaren zorgverleners,  managers,  onderzoekers,  ICTérs en organisatieadviseurs deel.  Het congres stond onder leiding van Julius docent en arts dr. Henk van der Steeg.

Tijdens het congres kwam de vraag naar voren hoe behandeling van de padloze patient moet plaatsvinden.  Sermeus sprak de hoopvolle woorden dat de grotere doelmatigheid van de zorgpaden geld vrijmaakt voor deze groep. De Power Point Presentatie van Sermeus en andere sprekers op genoemd congres tref je aan op www.integratedcare.nl, doorklikken op nascholing en gehouden congressen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen