NZa: IJsselmeerziekenhuizen krijgen 18 miljoen euro

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kent de IJsselmeerziekenhuizen 18 miljoen euro balanssteun toe. De afgelopen dagen heeft de NZa het aangepaste verzoek dat vrijdag 30 januari werd ingediend nauwkeurig bestudeerd. Daaruit concludeert de NZa dat de aanvraag aanzienlijk is verbeterd  ten opzichte van de eerdere versie. Het saneringsplan is een stuk realistischer geworden door besparingen over een langere periode uit te smeren. De fouten uit het businessplan zijn gecorrigeerd en geven een betrouwbaarder beeld van de financiele situatie. Daarnaast hebben de IJsselmeerziekenhuizen met zorgverzekeraar Achmea nadere afspraken gemaakt over de af te nemen zorg. Het resultaat is dat de ziekenhuizen hun aanvraag hebben verlaagd naar 18 miljoen, 12 miljoen minder dan in de oorspronkelijke aanvraag.

Nadat de NZa op 16 januari het voornemen kenbaar heeft gemaakt de steunaanvraag af te wijzen, hebben de IJsselmeerziekenhuizen hun plannen heroverwogen. Sindsdien hebben de IJsselmeerziekenhuizen een aantal maal contact opgenomen met de NZa voor nadere toelichting op de technische aspecten van de afwijzing. Daarbij heeft de NZa concreet aangegeven welke wijzigingen en aanpassingen nodig zijn om alsnog aan de voorwaarden voor steun te kunnen voldoen. De IJsselmeerziekenhuizen hebben daarop nieuwe afspraken gemaakt met de verschillende stakeholders (overheden, Achmea, MC-groep en de banken). Hierdoor kon de bijdrage van de overheid naar beneden worden bijgesteld.

Bij de overweging om alsnog steun toe te kennen hebben ook andere aanpassingen een belangrijke rol gespeeld, daarnaast heeft de NZa bij de steunverlening een aantal aanvullende voorwaarden gesteld:

De gekozen bestuurs- en toezichtstructuur is verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke aanvraag. De positie van de Raad van Toezicht is verstevigd en er zijn betere afspraken gemaakt over de rolverdeling tussen de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. De continuïteit van de zorg is beter geregeld doordat de Stichting IJsselmeerziekenhuizen in de overnameovereenkomst met de MC-groep een aantal expliciete verplichtingen heeft opgenomen over de beschikbare zorg. De IJsselmeerziekenhuizen waarborgen dat er een financiele scheiding tussen Lelystad en overige locaties komt, zodat verzekerd is dat steun alleen daar terecht komt waar de continuïteit van de zorg noodzakelijk is.Mochten de ziekenhuizen hier niet aan kunnen voldoen dan zullen zij de locatie Emmeloord afstoten. De post voor afvloeiing van 10 medisch specialisten is aanzienlijk verlaagd. Er zijn betere afspraken tussen de ziekenhuizen en Achmea ter beperking van financiele risico’s van de schoning B-segment; hetzelfde geldt voor afspraken over de opbrengstverrekening over de periode 2005 t/m 2008. Achmea heeft een groter commitment gegeven voor de contractering van zorg na 2009. voor de realisatie van de plannen hebben de IJsselmeerziekenhuizen meer tijd uitgetrokken, 5 jaar in plaats van de eerdere 3 jaar.

Met alle aanpassingen die de IJsselmeerziekenhuizen in hun plannen en de steunaanvraag hebben aangebracht, stelt de NZa vast dat de IJsselmeerziekenhuizen alsnog voldoen aan de voorwaarden voor steunverlening. Voor de komende 5 jaar kent de NZa een bedrag van 18 miljoen aan balanssteun toe. De steun zal in 3 tranches van 6 miljoen worden uitgekeerd. Vanwege de precaire financiele situatie heeft de NZa de eerste tranche per direct toegekend. De toekenning van de tweede tranche zal na 2,5 jaar plaatsvinden. De derde tranche zal na 5 jaar worden uitgekeerd. Bij de toekenning van de 2e en 3e tranche toetst de NZa opnieuw of aan de voorwaarden van balanssteun is voldaan. Mochten de ziekenhuizen in staat zijn het negatieve eigen vermogen sneller weg te werken, dan kunnen de 2e en 3e tranche lager uitvallen.

De NZa zal op korte termijn op verzoek van de minister van VWS  het beleid voor steunverlening herijken. De minister heeft de NZa gevraagd de verhouding tussen publieke en private verantwoordelijkheid bij discontinuïteit van noodzakelijke zorg te concretiseren.

Bijlage

Besluit inzake aangepaste steunaanvraag IJsselmeerziekenhuizen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen