Project “Kleurrijke zorg werkt”

Array

allochtonen_onderwijsVia Geenstijl pikten we dit berichtje op. In de regio Haaglanden hebben ze een nieuwe campagnesite over een project genaamd  “Kleurrijke zorg werkt”: “Scholen, ziekenhuizen en de ouderenzorg kennen al veel allochtone klanten. Deze mensen en hun familie hebben nieuwe vragen, die vaak nog niet eerder zijn beantwoord. Niet ondenkbaar is de behoefte aan een andere combinatie van zorg en welzijn waarin bijvoorbeeld de familie een actievere rol speelt.” Kortom; men probeert nu eindelijk eens om ook de allochtone medeburger te motiveren om de handen uit de mouwen te gaan steken ten behoeven van de zorg.

 

Een belangrijke doelgroep binnen het door ons uitgevoerde regionale project IDP (Instroom, doorstroom, participatie) zijn allochtonen.

Met allochtonen wordt bedoeld, een ieder die geheel of gedeeltelijk over een niet westerse culturele achtergrond beschikt.

De ervaring leert dat, om deze grote groep succesvol te kunnen laten instromen, doorstromen of behouden voor zorg of welzijn, een separate aanpak nodig is.

 

De gezondheidszorg krijgt steeds meer clienten uit andere culturen. Scholen, ziekenhuizen en de ouderenzorg kennen al veel allochtone klanten. Deze mensen en hun familie hebben nieuwe vragen, die vaak nog niet eerder zijn beantwoord. Niet ondenkbaar is de behoefte aan een andere combinatie van zorg en welzijn waarin bijvoorbeeld de familie een actievere rol speelt. En wat betekent het om demente ouderen als client te hebben uit een andere culturen?

Het succesvol werven van allochtone medewerkers voor de zorg is, gelet op de toekomstige tekorten als ook de culturele verschillen, uitermate belangrijk. Met hun kennis van een andere cultuur en hun deelname aan de Nederlandse samenleving, kunnen zij helpen met bovenstaande vragen.

 

Wij hebben ervoor gekozen om dit project een aparte naam te geven t.w.: Kleurrijke Zorg Werkt.

Het project Kleurrijke Zorg Werkt heeft tot doel de belemmeringen te overbruggen en zorg te dragen dat ook daadwerkelijk meer allochtonen instromen en participeren binnen de directe zorg.

 

 

Waarom het benoemen van deze doelgroep?

De doelgroep is apart benoemd omdat er specifieke acties nodig zijn m.b.t. de toeleiding, de begeleiding en opleiding.
Binnen deze doelgroep zijn subgroepen te onderkennen waarop eveneens gericht actie nodig is.

 

De werkloosheid van allochtonen is in Nederland de laatste jaren flink gestegen. Uit het jaarrapport Integratie 2005 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijken een aantal belangrijke constateringen nog steeds overeind te staan, waarbij de conclusie is dat de maatschappelijke achterstand van allochtonen hardnekkig is.

 

Enkele kengetallen

·         De werkloosheid onder allochtonen is gestegen naar 16  %, de werkloosheid is het hoogst bij de Marokkanen 22% en de Antilianen 16 %.

·         40 % van de Turken, 45 % van de Marokkanen, 20 % van de Surinamers en 20 % van de Antilianen heeft geen of alleen basisonderwijs gehad.

·         90% van de Turken en Marokkanen trouwen met een partner uit de eigen herkomstgroep, waarvan 60% uit het herkomstland wordt gehaald.

·         Een groot deel van de Marokkaanse, Somalische en vooral Turkse vrouwen trouwt vroeg en krijgt jong kinderen. Ze hebben meestal traditionele denkbeelden en gaan weinig om met autochtonen.

·         In de leeftijd van 18-24 jaar wordt ruim 18 % van de Marokkaanse mannen en 13 % van de Antilliaanse mannen verdacht van criminaliteit. Bij autochtonen is dit 4%.

·         50% van de Turken en Marokkanen vindt dat de westerse leefwijze niet samengaat met hun achtergrond.

 

Uit verdere onderzoeken blijkt dat de arbeidsdeelname en instroom naar opleidingen van migrantenvrouwen en in het bijzonder van Marokkaanse en Turkse vrouwen het laagst is. Prismant doet momenteel een onderzoek onder Turkse en Marokkaans meisjes en vrouwen gericht op motieven en drijfveren om al dan niet voor de zorg te kiezen.

De eerste bevindingen sluiten aan bij de gewenste aanpak van regio Haaglanden zoals het opzetten van een mentoraat voor werkenden, buddies voor scholieren en promotieteams.

 

Werkgevers geven aan bij de zorgverlening aan allochtonen, een steeds groter wordende groep van zorgvragers, personeel van deze afkomst te missen binnen hun huidige personeelsbestand. Dit geldt overigens niet voor mensen van Surinaamse afkomst.

 

Informatie

Als u meer wilt weten over dit project, de acties en onze doelstellingen, kunt u contact opnemen met Carla den Os van ZW Haaglanden 079-3290707

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen