Uitslag kort geding voorkomt valse concurrentie thuiszorg

Array

Ongelijk speelveld thuiszorg en verzwakking positie client voorkomen

Het convenant dat het ministerie van VWS sloot over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) is strijd met de AWBZ. Dat is de uitslag van het kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen het ministerie. ActiZ is blij met de uitspraak omdat deze ongelijke en daardoor oneerlijke concurrentie tussen bemiddelingsbureaus en thuiszorgorganisaties voorkomt.

 

“We zijn heel blij dat de rechter ook vindt dat dit convenant haaks staat op de wet” reageert Aad Koster, directeur ActiZ op de uitspraak. “Dit is niet alleen voor de thuiszorgorganisaties goed nieuws, maar ook voor clienten en ZZP’ers zelf.” Het grootste bezwaar van ActiZ tegen het convenant was het feit dat daardoor een ongelijk speelveld zou ontstaan tussen reguliere thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus.

 

Kwaliteit
De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg die de ZZP’ers verlenen. Daardoor heeft de client niemand om op terug te vallen als de zorgverlenende ZZP’er bijvoorbeeld uitvalt door ziekte of niet aan de verwachting van de client voldoet. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. Toch zouden de bemiddelingsbureaus door het convenant ook contracten kunnen afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen.

 

Oneigenlijke concurrentie
Verder zou het convenant zorgen voor oneigenlijke concurrentie met de reguliere thuiszorg. Die organisaties hebben namelijk hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en volop investeren in kwaliteit om de client verantwoorde zorg te kunnen bieden. De bemiddelaars hoeven die investering niet te doen en dragen geen werkgevers-/werknemerslasten.

 

Positie client en ZZP’ers
Via een keurmerk dat aan het convenant gekoppeld was, probeerde VWS kwaliteitscriteria en eisen neer te leggen bij de ZZP’er. Maar als zelfstandige zonder personeel en zonder volledige organisatie achter zich, kan een ZZP’er natuurlijk nooit aan al die verantwoordelijkheden voldoen. “Dit convenant had de posities van clienten en ZZP’ers enorm verzwakt”, stelt Aad Koster. “Het is voor iedereen goed dat deze gekunstelde constructie niet doorgaat”.

 

Bron: Actiz

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen