KWF: Kanker géén chronische ziekte

Array

kwfIn een gisteren (5 februari) in sommige media gepubliceerd bericht over de overlevingskansen van kankerpatienten staat dat  ‘de verwachting is dat kanker binnen een aantal jaar een chronische ziekte zal zijn. Dat betekent dat mensen er niet meer aan zullen doodgaan.’

In het bericht wordt naar een persbericht van KWF Kankerbestrijding verwezen. Andere bronnen worden niet genoemd. Dit wekt de suggestie alsof KWF Kankerbestrijding vindt dat kanker binnen enkele jaren een chronische ziekte is. Dit is niet juist. De overlevingskansen van kankerpatienten zijn de afgelopen zestig jaar verdubbeld. Dit is echter een gemiddeld cijfer. De overlevingskansen varieren afhankelijk van het soort kanker en het stadium bij ontdekking. KWF Kankerbestrijding heeft in het betreffende persbericht op geen enkele wijze de verwachting uitgesproken dat kanker een chronische ziekte is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "KWF: Kanker géén chronische ziekte"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    In onze mail kreeg ik deze reactie van Roel Leerling. Ik wil deze graag als reactie toevoegen.

    Een opmerking bij het bericht “Kanker is geen chronische ziekte”. De conclusie dat kanker dit niet is mag niet uit het bericht van het KWF worden getrokken. Het gegeven dat er steeds mee behandelmethoden komen zegt niets over de aard van de aandoening. De aanduiding “chronische ziekte” heeft vele meer te maken met de moleculair-celbiologische typering van de ziekte, en niet met de overlevingskans. Deze is momenteel ca. 55% (van alle gevallen, ook de betrekkelijk eenvoudigere vormen zoals huidkanker. Daarnaast neemt het aantal kankergevallen nog steeds toe. De tijd dat alle kanker genezen zal kunnen worden ligt nog lichtjaren voor ons; als dit stadium al ooit bereikt zal worden. En de prijs die voor diagnostiek, behandeling en verzorging betaald zal moeten worden zou wel onrealistisch hoog kunnen zijn.

    Met hartelijke groet,
    Roel Leerling, gepensioneerd huisarts Badhoevedorp

Comments are closed.

Recente artikelen