Consumentenbond: Huisartsen en apothekers geven te makkelijk slaapmiddelen

0
322

pilletjes slaappillenHuisartsen schieten tekort bij het voorschrijven van slaapmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.  Ook krijgen patienten volgens de bond vaak te véél slaappillen. Patienten worden door hun huisarts nauwelijks gewezen op de gevaren van langdurig gebruik van verslavende slaapmiddelen.  Artsen wijken daarmee af van de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Daarin staat onder meer dat zij hun patienten op alternatieven voor slaapmiddelen moeten wijzen, zoals ontspanningsoefeningen of een slaapcursus.

Ook mogen huisartsen niet meer dan tien tabletten per keer voorschrijven en moeten patienten herhaalrecepten via het spreekuur aanvragen, maar volgens de Consumentenbond komt daar in de praktijk weinig van terecht.Huisartsen wijken daarmee af van de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Daarin staat onder meer dat zij hun patienten op alternatieven voor slaapmiddelen moeten wijzen, zoals een slaapcursus of ontspanningsoefeningen.De Consumentenbond deed het onderzoek eind 2008 onder 1500 mensen die last hebben van slapeloosheid.

Vorig artikelKNMG: Artsen en verpleegkundigen: dilemma’s in de samenwerking
Volgend artikelInschrijving generiek Ceftazidim
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.