Bogin krijgt nul op het rekest bij NMa

Array

bogin-logo1Bijna een jaar later heeft Bogin aanvullende informatie geleverd aan de NMa in de vorm van een economisch rapport “effecten op de mededinging van gezamenlijk en individueel preferentiebeleid en van het taxe-systeem”, opgesteld door Lexonomics.Na een mondelinge toelichting op de klacht en twee hoorzittingen constateert de NMa in een besluit nu dat dergelijke klachten op prijs worden gesteld, aangezien klachten van ondernemingen van groot belang zijn voor de effectiviteit van de NMa, maar komt tevens tot de conclusie dat onderzoek in deze zaak niet de prioriteit van de NMa heeft.

Volgens de NMa – en niet alleen volgens de NMA – is de markt voor geneesmiddelen op dit moment volop in transitie en zoeken marktpartijen hun rol op deze markt. Het is nog onduidelijk of en in welke vorm het individuele/gezamenlijke preferentiebeleid van de zorgverzekeraars wordt voortgezet. Het Ministerie van VWS heeft een vrije prijzensysteem aangekondigd wat weer kan leiden tot een nieuwe dynamiek tussen marktpartijen en dus een nieuwe marktsituatie. De NMa vindt eventueel optreden op dit moment daarom mogelijk zelfs negatief voor de ontwikkelingen naar een meer op prijs concurrerend markt. Wat betreft het consumentenbelang constateert de NMa dat het preferentiebeleid heeft geleid tot lagere prijzen die in het voordeel zijn van de consument.

De NMa wijst op de monitor werking farmaciemarkt van de NZa van november 2008 en het rapport van het Centraal Planbureau over vrije prijsvorming van generieke geneesmiddelen van dezelfde maand. Volgens de NMa is er genoeg concurrentie op de markt van zorgverzekeringen tussen zorgverzekeraars en zijn de belangen van de consument in voldoende mate geborgd.
Bogin kan bezwaar maken tegen dit besluit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen