ABVAKABO FNV: Akkoord Sociaal plan IJsselmeerziekenhuizen, Geen gedwongen ontslagen

Array

ijsselmeerzkhsDe bonden hebben een akkoord met de MC groep over een sociaal plan voor de IJsselmeerziekenhuizen. Heel kort samengevat in een aantal steekzinnen;

  • Vorig Sociaal Plan gaat weer gelden en is voor het hele ziekenhuis geactualiseerd, voor de duur van 1 jaar met extra aanvullende afspraken en inspanningen voor de divisie Bedrijfsvoering.
  • Als eerste wordt zo snel als mogelijk een uitgebreide, vrijwillige vertrekregeling opgesteld en aangeboden aan de hele divisie bedrijfsvoering.
  • Boventalligheid wordt opgelost met een pakket aan mobiliteitsbevorderende maatregelen om ‘van werk naar werk’ te komen. Ontslag is niet aan de orde, maar we hebben afgesproken dat het later niet
    uitgesloten is. Dat is afhankelijk van de terugloop van de boventalligheid.
  • Over toepassen Cao Ziekenhuizen is geen enkel misverstand. Die wordt 100% gevolgd.

Meer details over het sociaal plan vind je in de nieuwsbrief van 11 februaripdf.

Voorlopig vallen er dus geen gedwongen ontslagen bij de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. De MC groep en de vakbonden hebben dat woensdag afgesproken. Dat heeft Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn gezegd. Medewerkers in het cluster bedrijfsvoering krijgen een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Zij kunnen ervoor kiezen om te worden uitgekocht of gebruikmaken van de wachtgeldregeling. Als hiervan te weinig wordt gebruikgemaakt, kan alsnog tot gedwongen ontslag worden overgegaan. In totaal moeten er zeventig banen weg.Zorgmedewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen hoeven niet te vrezen voor gedwongen ontslagen.
Vakbond Abvakabo FNV stelt vast dat de medewerkers via natuurlijk verloop kunnen afvloeien. Volgens de bond is de MC Groep, de nieuwe eigenaar van de ziekenhuizen, het eens met deze oplossing. Onder medewerkers van de bedrijfsvoering worden wel gedwongen ontslagen verwacht.

De zorgafdeling van de IJsselmeerziekenhuizen, die vorige maand met steun van de Nederlandse Zorgautoriteit definitief werd overgenomen door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter, heeft momenteel 650 fte’s. Door natuurlijk verloop zullen zorgmedewerkers die goed zijn voor tachtig fte’s de zorgafdeling de komende maanden verlaten.

Naast de gedwongen ontslagen verwacht de vakbond dat de MC Groep ook nieuw personeel gaat aannemen voor bepaalde afdelingen. Onder meer de cardiologie- en neurologieafdeling kampen volgens de bond met een personeelstekort. Om die reden zijn veertig bedden weggesaneerd.Volgens Abvakabo FNV wil de MC Groep het personeelstekort actief aanpakken. Zij meldt dat de nieuwe werkgever vertrokken werknemers gaat polsen voor een terugkeer. De werknemers vertrokken nadat in het najaar van vorig jaar bekend werd dat de IJsselmeerziekenhuizen met een torenhoge schuldenlast kampen. De MC Groep hoopt er met de sanering voor te zorgen dat de IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad en Emmeloord weer een gezonde financiele basis krijgen.

Bron: ABVAKABO FNV & ANP

Recente artikelen