Ouderenpsychologie: de grijsheid voorbij

Array

ouder wordenDe psychologische zorg voor ouderen is teveel gericht op behandeling van symptomen; er wordt onvoldoende rekening gehouden met de individuele kenmerken en omstandigheden van de oudere zelf. Dat constateert prof. dr. Anne Margriet Pot in haar oratie vandaag. Haar ambities als bijzonder hoogleraar en programmahoofd Ouderen bij het Trimbos-instituut zijn actieve betrokkenheid van ouderen bij de ontwikkeling van interventies en meer onderzoek op maat naar de effectiviteit van behandelingen.

In haar oratie: ‘Ouderenpsychologie: de grijsheid voorbij’  schetst Pot hoe het vak Ouderenpsychologie zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld heeft. De instelling van de Leerstoel Ouderenpsychologie ziet zij als erkenning voor het vak als bijzondere discipline. “Bij de profilering van mijn leerstoel zal ik mij inzetten voor meer inbreng van ouderen zélf op alle terreinen: van kennisontwikkeling, vormgeving van interventies tot effectonderzoek. Maar daarmee zijn we er niet: het helpen vormgeven van het levensdoel na pensionering en welbevinden en geluk stimuleren reken ik ook tot het aandachtsgebied van de ouderenpsychologie.”

  • Startdatum12-02-2009
  • Tijd15.45
  • LocatieAula
  • TitelOuderenpsychologie: de grijsheid voorbij
  • PlaatsAula
  • Sprekerprof.dr. A.M. Pot
  • OnderdeelFaculteit der Psychologie en Pedagogiek
  • WetenschapsgebiedPsychologie, pedagogiek en onderwijs
  • EvenementtypeOratie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen