Tweede Kamer stemt in met landelijk elektronisch patiëntendossier

Array

patientendossierDe Tweede Kamer stemde donderdag in met een wet die de verplichte aansluiting van zorgverleners op het landelijk elektronisch patientendossier (EPD) regelt.

Naar verwachting worden zorgverleners in het voorjaar van 2010 verplicht om zich aan te sluiten op het landelijk EPD. De verplichte aansluiting geldt alleen voor huisartsen, apothekers en specialisten. Patienten mogen bezwaar maken tegen deelname aan het dossier en moeten een arts toestemming geven om hun gegevens in te zien. Een arts mag dit alleen doen als hij de patient in behandeling heeft.

Zorgvuldigheid

Minister Klink was van plan het EPD al dit najaar in te voeren, maar geeft uitstel zodat alle zorgverleners zich zorgvuldig en goed kunnen laten aansluiten op het EPD. Voor invoering wil de minister als onderdeel van de continue veiligheidsmaatregelen ook nog hackers op het patientendossier ‘loslaten’.

Het EPD moet het aantal fouten dat artsen maken terugdringen, doordat artsen en zorgverleners informatie over patienten en hun medicijngebruik kunnen uitwisselen.

Het voorstel wordt nu naar de Eerste Kamer gestuurd.

Bron: AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen