Kinderhospices onder grote druk

Array

lindenhofjeVoor een hele groep zeer kwetsbare kinderen is de financiering niet goed geregeld. Chronisch zieke kinderen in hospices krijgen hun behandelingen en zorg maar voor een deel vergoed. De kinderhospices die er zijn, zijn voor een sluitende begroting afhankelijk van donaties, geldschieters en fondsen. Veel ouders die dagelijks de zware zorg voor hun zieke kind op zich nemen moeten ook nog iedere dag vechten voor vergoedingen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker reageert.
Uitzendingen: 21 februari 2009 / Nederland 1

Kinderhospice Het Lindenhofje aan de Lindengracht van het Leger des Heils, waar ernstig en chronisch zieke kinderen worden opgevangen, sluit op 1 april de deuren. Jaarlijks komt het hospice zeven ton te kort. Het Lindenhofje is een huis in A’dam centrum (vallend onder de Goodwillcentra Amsterdam en onderdeel van het Leger des Heils) waar ernstig en/of chronisch zieke kinderen van 0 tot 19 jaar tijdelijk kunnen logeren en waar ook de ouder(s) en andere gezinsleden kunnen verblijven als zij dat graag willen.

Het Lindenhofje kampt met zulke financiele problemen dat het zonder verdere hulp moet sluiten. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er geld gevonden moet worden om de deuren open te houden.Ook staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid lijkt een oplossing te willen zoeken. Sluiting zou ingrijpende gevolgen hebben voor de ouders en hun kinderen, die 24 uur per dag intensieve medische en verpleegkundige zorg nodig hebben.

In Het Lindenhofje kunnen ernstige en chronisch zieke kinderen tijdelijk verblijven. Vaak is de zorg thuis voor de ouders te zwaar of onmogelijk. In het hospice is 24 uur medische zorg aanwezig en ouders kunnen er logeren. Volgens Michel Weijerman, die in Het Lindenhofje werkt en kinderarts is in het VU medisch centrum, is het voor zieke kinderen en hun ouders juist belangrijk dat er zo’n ‘gespecialiseerde zorgplek met een huiselijke sfeer bestaat’. ”Als Het Lindenhofje de deuren sluit, moeten kinderen waarschijnlijk langer in het ziekenhuis blijven. Maar kinderen vinden ziekenhuizen vaak maar niets. Bovendien zijn er niet genoeg bedden.”
Het Kinderhospice biedt tijdelijke opvang, respijtopvang, crisisopvang, opvang gedurende de nacht, verpleegkundige dagopvang, opvang op sociale indicatie, terminale zorg, incidenteel ambulante ondersteuning in de thuissituatie en nazorg. Naast intensieve verpleegkundige zorg wordt er systeemgerichte hulpverlening geboden. Er wordt gewerkt vanuit een christelijke levensovertuiging. Voor onze dienstververlening vinden wij het belangrijk dat er voor het kind, ondanks de intensieve zorg en begeleiding, een normale leefomgeving aanwezig is. Daarom kiezen wij voor het bieden van high care zorg in een ‘huiselijke’ omgeving. Nadruk ligt hierbij op de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind en ouders.

Het team van verpleegkundigen staat garant voor specialistische zorg, daarbij ondersteund door de huisarts en kinderarts (van het VU-medisch centrum). Naast verpleegkundigen bestaat het team uit sociaal pedagogische hulpverleners, een zorgcoördinator, een pastoraal medewerker, receptionisten, huishoudelijke dienst, een huismeester, een coördinator vrijwilligers en een groep getrainde vrijwilligers.

“Het Lindenhofje” kan in de volgende situaties iets betekenen:

*

Als een kind niet langer in het ziekenhuis hoeft te blijven, maar (nog) niet naar huis kan. Dit kan zijn omdat er een wachtlijst is voor thuiszorg, omdat er thuis eerst nog voorzieningen moeten worden getroffen of omdat ouders nog wat beter moeten worden voorbereid op het zelf geven van de zorg aan hun kind.
*

Een kind dat al thuis verzorgd wordt kan komen logeren, bijvoorbeeld omdat de verzorging voor de ouders en andere gezinsleden erg zwaar is en zij het nodig hebben om even afstand te nemen. Van deze mogelijkheid kan ook af en toe gebruik gemaakt worden om te voorkomen dat deze overbelasting ontstaat. In overleg met de ouders wordt gekeken hoe vaak en hoe lang dat nodig is, enkele dagen is soms al genoeg, maar langer kan ook.
*

Een kind kan komen logeren om veranderingen in de medicatie of behandeling te begeleiden of omdat het gezien het ziekteverloop beter of zelfs noodzakelijk is.
*

Een kind kan ook komen logeren omdat daar psychische of sociale redenen voor zijn. Zo nodig is acute opvang mogelijk.
*

Kinderen kunnen ook komen omdat ze de zorg alleen gedurende de nachten nodig hebben of juist alleen overdag. De rest van de tijd gaan ze dan naar huis.
*

Een kind, dat in de laatste fase van zijn of haar leven verkeert, kan met zijn gezinsleden komen logeren als de zorg thuis te zwaar wordt of technisch niet (langer) uitvoerbaar is.


Kosten

Verblijf in “Het Lindenhofje” wordt vergoed uit de AWBZ met een indicatiestelling door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Voor logeren van ouders en gezinsleden wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Aanmeldingen en informatie:
Voor inlichtingen over te plaatsen kinderen kunt u terecht bij de zorgcoördinator, tel. 020-6271873
Werken bij Het Lindenhofje:
Wij zijn regelmatig op zoek naar kinderverpleegkundigen en vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen informatie over de vacatures vinden op de website van het Leger des Heils (www.legerdesheils.nl/amsterdam) onder ‘vacatures’ of contact opnemen met de teamleidster.

Recente artikelen