OLVG krijgt vijf sterren voor behandeling apneu

Array

apneuHet OLVG heeft vijf sterren ontvangen voor de kwaliteit van de diagnostiek en behandeling van apneu, toegekend door de ApneuVereniging (NVSAP). Hiermee behoort het ziekenhuis volgens de NVSAP tot de beste acht ‘topklinieken’ van Nederland. Ook is het OLVG het enige ziekenhuis in de regio Amsterdam dat sterren voor de behandeling van apneu heeft gekregen. Bij apneu heeft men last van ademstilstanden tijdens de slaap.

De sterren zijn toegekend op basis van de resultaten van een tevredenheidsonderzoek onder ruim 5600 apneu-patienten. Zij gaven een rapportcijfer voor de wacht- en doorlooptijden, voorlichting en begeleiding, deskundigheid van de medici, organisatie van het diagnoseproces, tijd en aandacht en voor de kliniek als geheel.

Diagnose en behandeling van apneu vergen een multidisciplinaire aanpak van een longarts, KNO-arts en neuroloog. Sinds drie jaar biedt het OLVG naast slaapdiagnostiek ook een zogenaamde cpap-poli, waar patienten voor de behandeling van apneu terecht kunnen. Apneu kan onder andere worden behandeld met de cpap, een luchtcompressor. Dit traject wordt een jaar lang intensief begeleid op de cpap-poli.

Er is sprake van apneu als iemand tijdens de slaap ademstops heeft van tien seconden of langer, en dat vijftien tot vijftig keer per uur. Hierdoor missen apneu-patienten de diepe slaap, wat op termijn gevolgen kan hebben voor het functioneren in werk, relatie en gezin.
Andere gevolgen zijn een daling van het zuurstofgehalte in het bloed, wat een sterk verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Wanneer apneu tijdig wordt herkend, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 80.000 mensen met apneu.

Bron:OLVG

Recente artikelen