RKZ start trombolyse-behandeling bij patiënten met beroerte

Array

thrombolyseBegin 2009 zijn de neurologen in het Rode Kruis Ziekenhuis gestart met trombolyse-behandeling bij patienten met een acuut herseninfarct (beroerte). Trombolyse vergroot de kans op goed herstel. Blijvende schade, zoals verlamming en moeite met praten (afasie) wordt aanzienlijk minder en de patienten hebben een grotere kans op het weer zelfstandig kunnen functioneren. Na een herseninfarct tellen letterlijk de minuten. De therapie moet starten binnen 4,5 uur na het optreden van de eerste klachten. Dit vergt alertheid in het herkennen van de signalen door omstanders, ambulance, huisartsen en medisch specialisten. De Spoed eisende hulp en de verpleegafdeling in het RKZ zijn hier volledig op ingericht.
Jaarlijks krijgen 41.000 mensen een beroerte, waarvan het grootste deel bestaat uit herseninfarcten. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blijvende invaliditeit. Het Rode Kruis Ziekenhuis ziet ongeveer 350 van deze patienten per jaar. Bij een herseninfarct is er sprake van een afgesloten bloedvat in de hersenen. Door zuurstoftekort kunnen hersencellen afsterven, waardoor uitval in bijvoorbeeld de motoriek of het spraakcentrum ontstaat. Trombolyse-behandeling bestaat uit het oplossen van het stolsel in het hersenbloedvat met behulp van medicatie. Hierdoor herstelt de bloedstroom in het getroffen hersengebied zich en wordt de kans op blijvende schade verminderd.

Patienten worden in het RKZ behandeld op een speciale stroke-unit op de afdeling neurologie. Ze komen in aanmerking voor de behandeling wanneer het begintijdstip van de beroerte bekend is en de behandeling binnen 4,5 uur gestart kan worden. Bij verdenking op een herseninfarct is het dus van onomstotelijk belang dat snel alarm wordt geslagen. Daarnaast mogen geen contra-indicaties bekend zijn, zoals recente operaties of bloedingen en behandeling door de trombosedienst met bloedverdunners. De behandeling zelf duurt 1 uur. De dagen daarna worden de patienten intensief gecontroleerd en volgt aanvullend onderzoek naar de oorzaak van het infarct.

Bron:RKZ

Recente artikelen