Oogletsel oudejaar is helft van letsels in Irakoorlog

Array

vuurwerk-knalOp 31 december 2008 liepen 269 Nederlanders oogletsel op.  Bij 45 werden de ogen permanent beschadigd.  Oogartsen verwijderden veertien ogen.  De helft van de 269 patienten betroffen kinderen tussen drie en achttien jaar. Twaalf procent van de patienten was vrouw.

Het aantal van 269 patienten is de helft van het aantal Amerikaanse militairen dat in de Irak oorlog oogletsel opliep.  Al deze gegevens presenteerde de Utrechtse hoogleraar oogheelkunde Jan Stilma tijdens een toespraak bij het uitreiken van artsenbullen aan afgestudeerden van het UMC Utrecht. Hij had de rol van voorzitter van de artsexamencommissie, waarbij ondergetekende als secretaris optrad.

Met dit betoog illustreerde Stilma  dat er niet alleen naar een ziek of beschadigd orgaan gekeken moet worden,  maar naar het geheel.  Zij moeten zich inzetten voor een gezonde samenleving, zo gaf hij de jonge artsen mee.

De getallen die Stilma presenteerde, baseerde hij op een eigen, recent artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunst (2009, p 52): A73). Hij riep de honderden aanwezigen bij de buluitreiking op om een petitie tegen het vuurwerk afsteken in te dienen bij de regering.  Dat kan via de website www.staakthetvuren.nl
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen