Schering-Plough gaat overeenkomst met WHO aan

Array

Ontwikkelingslanden krijgen via Wereld Gezondheidsorganisatie toegang tot productietechnologie voor pandemische influenzavirussen
schering-plough-logo_colorKENILWORTH (VS) en BOXMEER (NL), 23 februari 2009 – Schering-Plough Corporation (NYSE: SGP) heeft vandaag een samenwerkingsovereenkomst bekendgemaakt tussen Nobilon, de human vaccine business unit van Schering-Plough, en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Het doel van de overeenkomst is om aan ontwikkelingslanden toegang te bieden tot de productietechnologie voor het produceren van vaccins tegen influenza-pandemieen.

“Dit project laat zien hoe veel belang Schering-Plough hecht aan innovatie en toegang tot geneesmiddelen”, aldus Fred Hassan, bestuursvoorzitter en CEO van Schering-Plough. “Een aantal ontwikkelingslanden heeft al te maken met het vogelgriepvirus, waardoor het voor de volksgezondheid wereldwijd prioriteit is dat we voorbereid zijn op de productie van een vaccin tegen een grieppandemie. Onze samenwerking met de WHO is van groot belang, omdat op deze manier veel ontwikkelingslanden toegang kunnen krijgen tot een gedegen platform voor de productie van influenzavaccins.”

Door de overeenkomst, die onlangs ondertekend is op het hoofdkwartier van de WHO in Genève (Zwitserland), krijgt de WHO van Nobilon het niet-exclusieve recht voor ontwikkeling, registratie, productie, gebruik en verkoop van seizoensgebonden en pandemische, levende, verzwakte influenza vaccins (live attenuated influenza vaccines, LAIV), die geproduceerd worden met bevruchte kippeneieren.

Ook verkrijgt de WHO toestemming om sublicenties te verlenen aan vaccinproducenten uit ontwikkelingslanden, mits zij werken binnen het raamwerk van het WHO Global Vaccine Action Plan*. Deze producenten kunnen vervolgens hun vaccins aanbieden aan de publieke sector in ontwikkelingslanden, zonder dat ze daar royalties voor verschuldigd zijn.

De op eieren gebaseerde LAIV-technologie is zeer geschikt voor dit doel, omdat de kennis van deze technologie gemakkelijk over te dragen is, de investeringskosten lager zijn en de opbrengsten hoger zijn, in vergelijking tot geïnactiveerde griepvaccins.

Het WHO Global Vaccine Action Plan heeft als doel om de productiecapaciteit voor influenzavaccins in ontwikkelingslanden te vergroten en om de wereldwijde voorraad aan pandemische vaccins verder uit te breiden.

* www.who.int/vaccines-documents/DocsPDF06/863.pdf

Recente artikelen