Koppel AWBZ aan de ontwikkeling van het nationaal inkomen

Array

serDe AWBZ zorgquote is het percentage van het nationaal inkomen, dat aan zorg via de AWBZ wordt betaald.  In haar advies van maart 2008 verwachtte de Sociaal Economische Raad (SER), dat bij vraaggestuurde zorg deze quote groeit tot 6,4% in 2020.  Bij aanbodgestuurde zorg blijft deze quote,  aldus de SER, op 3,8%.

In een reactie op deze beschouwing , die deze week uitkwam, pleit prof.dr. Guus Schrijvers voor een koppeling van de AWBZ aan het nationaal inkomen.  Dit commentaar werd geschreven voordat de financiele crisis uitbrak en  hij staat daar nog steeds achter. Want als het met de burger minder gaat in de komende jaren,  zegt deze macro-econoom, dan gaat het met de chronische zieke ook wat minder.

In zijn artikel pleit hij voor een AWBZ zorgquote van 4,2%. Wat hij belangrijker vindt is, dat de politiek een dergelijke koppeling voor meer jaren accepteert en niet per keer en per incident de AWBZ uitgaven verhoogt of verlaagt.

U vindt het gehele artikel in het vakblad voor volksgezondheidsexperts, en wel in het februarinummer van het Tijdschrift voor Sociale Gezondheidszorg.

Over enkele dagen staat het ook op webstek www.integratedcare.nl doorklikken op publicaties.

auteur: Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen