Amerikaanse chronische zieke ontvangt onvoldoende zorg

Array

chronischNash (zie ook  bericht hieronder) en vele sprekers na hem gaven aan dat Population Health and Disease Management (PHDM, ) het antwoord vormt op de slechte staat waarin de Amerikaanse gezondheidszorg verkeert.  In 2030 zal 20% van de Amerikaanse bevolking 65+ zijn en is het aantal 85-plussers met 50% toegenomen. Van de 305 miljoen Amerikanen lijden thans 133 miljoen aan een chronische aandoening.  Daarvan heeft 23% vijf of meer chronische aandoeningen (comorbiditeit). Van deze laatste groep, die driekwart van de totale kosten aan gezondheidszorg soupeert, heeft 47% geen dominante chronische aandoening.

De huidige gezondheidszorg is verbrokkeld, buiten kantooruren is er geen eerstelijnszorg beschikbaar. Patienten gaan dan naar de Spoedeisende Hulpafdeling waar zij dure inefficiente hulp krijgen, als zij die tenminste kunnen betalen. Ook de rekrutering van professionals loopt gevaar: nog geen 2% van de geneeskunde studenten kiest als specialisatie de eerstelijnsgeneeskunde.

Reden dat er steeds minder studenten kiezen voor de specialisatie tot huisarts is dat de honorering veel lager is dan die van specialist. Kortom: voor chronische zieken geldt: increasing demand en decreasing supply. Daarnaast blijkt 50% van de patienten achteraf niet te begrijpen wat hen is verteld door de huisarts. Coördinatie en ondersteuning van de patient hierbij is wenselijk.

Wilt u meer informatie over het toonaangevende Population Health and Disease Management congres dat van 2 tot 4 maart plaatsvond in Philadelphia? Juliusonderzoekers dr. Rob de Leeuw en drs. Adri Peters waren erbij. Stuur een mail naar dr. Rob de Leeuw op [email protected]
auteur: Prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen