Relatie stress-depressie nader in kaart

Array

stressVeranderingen in de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-bijnier as en veranderingen in het serotoninesysteem hebben invloed op de gevoeligheid voor stress. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Marit Tanke. Omdat stress een belangrijke oorzaak is voor psychiatrische aandoeningen, is hiermee nader inzicht verkregen in het ontstaan van veelvoorkomende psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie.

Tanke onderzocht onder meer de gevoeligheid voor stress bij kankerpatienten, die door hun ziekte een verminderde hoeveelheid tryptofaan in hun bloed hebbe, en daardoor minder serotonine aanmaken. Deze patienten ontwikkelen niet direct depressieve klachten, zoals somberheid of lusteloosheid, maar hun gevoeligheid voor stress neemt wel toe en ze werden prikkelbaarder en impulsiever. Ook blijkt dat bepaalde genetische variaties van de serotonine transporter (5-HTTLPR) ervoor zorgen dat mensen gevoeliger zijn voor lage tryptofaan-spiegels. In de klinische praktijk worden deze symptomen niet altijd herkend. Tanke pleit ervoor dat onderzoek van het serotoninepeil een aparte plaats krijgt binnen de psychiatrische vragenlijsten.

Marit Tanke (Enschede, 1981) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Psychiatrie en Medische Oncologie en het Laboratoriumcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en binnen onderzoeksschool BCN.

Serotonin, cortisol and stress-related psychopathology, from bench to bed

Datum: 18 maart 2009

Promotie: mw. M.A.C. Tanke, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Serotonin, cortisol and stress-related psychopathology, from bench to bed

Promotor(s): prof.dr. J. Korf, prof.dr. P. de Jonge

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen