Grote porties runds-, varkens- en ander rood vlees verhogen het risico op kanker

Array

rood-vleesGrote porties runds-, varkens- en ander rood vlees verhogen het risico op kanker, aandoeningen aan het hart en bloedvaten, alsmede andere ziektes. Hetzelfde geldt voor “afgeleide” producten zoals worsten, spek en beleg. Dat zeggen de auteurs van de studie in het vakblad Archives of Internal Medecine. Afhankelijk van de geconsumeerde hoeveelheid kan het risico tot 50 procent stijgen. De studie van het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH) vergeleek het eetpatroon van 545.000 Amerikanen tussen 50 en 71 jaar oud over een periode van 10 jaar. Na het afronden van het onderzoek waren ongeveer 71.000 deelnemers gestorven. Diegenen die het meeste rood vlees aten hadden het hoogste overlijdensrisico. In totaal had 11 procent van de sterfgevallen bij mannen en 16 procent bij vrouwen vermeden kunnen worden indien die proefpersonenminder rood vlees hadden gegeten.

Recente artikelen