Versla het griepvirus en voorkom een pandemie

1
257

startbeeld_greatfluIn de online game ‘The Great Flu’ bindt de speler de strijd aan met een griepvirus. De speler leert tijdens het spel hoe de wereld zich op een dreigende grieppandemie kan voorbereiden en met welke maatregelen een pandemie bestreden kan worden. Het Erasmus MC heeft ‘The Great Flu’ ontwikkeld ter gelegenheid van het Darwinjaar 2009.

Griepvirussen
De medische wetenschap is verwikkeld in een voortdurende strijd met griepvirussen. Relatief onschadelijke virussen kunnen een nieuw virus voortbrengen dat besmettelijk en gevaarlijk is voor mensen. Met name vogelgriepvirussen komen in aanmerking om zo´n nieuw virus voort te brengen. In het ergste geval kan een grieppandemie ontstaan, een wereldwijde epidemie die miljoenen slachtoffers kan maken. In de twintigste eeuw is dit drie keer gebeurd.
Over deze dreiging gaat de wetenschapsmanifestatie ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’. De manifestatie bestaat uit een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de online game ‘The Great Flu’ en een luister-CD met een hoorcollege van prof.dr. Ab Osterhaus, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Online game
De online game laat zien dat we ons wel degelijk kunnen voorbereiden op uitbraken van virusziekten en dat wetenschappelijk onderzoek daarbij een onmisbare rol speelt. De game, die is ontworpen door Ranj Serious Games, bevat onder meer filmpjes waarin prof.dr. Ab Osterhaus het scenario van een grieppandemie beschrijft. In het Darwinjaar willen het Erasmus MC en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de game wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht brengen van jonge mensen en laten zien dat wetenschap spannend en leuk kan zijn.  De game is te spelen via www.eramusmc.nl/darwinjaar2009 en www.nmr.nl.

Tentoonstelling
De bezoeker van de tentoonstelling raakt ‘besmet’ met griep en moet erachter komen om welk virus het gaat. Daarbij komen biomedische achtergronden van virussen aan de orde. Te zien is hoe besmetting plaatsvindt, hoe virussen er in slagen steeds weer te veranderen en wat de medische wetenschap tegen griep kan doen. Maar de tentoonstelling gaat ook in op het belang van onderzoek met proefdieren en op de samenwerking tussen de overheid, universitair onderzoekers en de farmaceutische industrie.

De tentoonstelling ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’ is tot en met 25 oktober te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345, Rotterdam, www.nmr.nl.

Spelen en luisteren
De online game ‘The Great Flu’ is te spelen via www.erasmusmc.nl/darwinjaar2009 en www.nmr.nl.
De Luister-CD ‘’t Is maar een griepje’ is verschenen bij Uitgeverij Luisterwijs, Amsterdam en verkrijgbaar bij de boekhandel.

Bron: ErasmusMC

1 REACTIE

Comments are closed.