Hersengolven voorspellen blunders

Array

hersenenHet patroon van onze hersengolven laat zien dat de aandacht verslapt en we fouten dreigen te maken, publiceren onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit deze week in Human Brain Mapping. Toepassingen om ons alert te houden of ADHD’ers te trainen liggen in het verschiet. Een seconde voor we een fout maken zijn de zogeheten alfagolven achter in ons hoofd 25 procent sterker, net als de mugolven in het middengebied van de hersenen. Deze sterke ritmes horen bij een ontspannen toestand van het brein: onze aandacht verslapt.

Neuro-feedback
De onderzoekers voorspellen dat hun ontdekking snel kan leiden tot toepassingen. “Een draadloos EEG-apparaat kan meten wanneer de aandacht van een luchtverkeersleider verslapt en een seintje geven om hem weer bij de les te houden. Dat kan levens schelen”, zegt Ole Jensen, leider van het project. Er zijn al wel eerder apparaatjes uitgevonden die op basis van gedrag het verlies aan aandacht meten, reageren op het hersensignaal werkt sneller.

Ook zien de onderzoekers toepassingen voor de behandeling en de monitoring van ADHD: “Het is veel nauwkeuriger om de hersengolven te meten dan om gedrag te observeren. Bij het instellen van medicatie kan dat een voordeel zijn. Maar ook kunnen ADHD’ers feedback krijgen tijdens het trainen van aandacht. Alfagolven kun je trainen.” 

Saaie taak
Deze studie is de eerste die laat zien hoe de hersengolven eruitzien vlak voor een fout wordt gemaakt. Om dit te onderzoeken bood onderzoeker Ali Mazaheri een wel heel saaie taak aan: proefpersonen moesten een uur lang een knopje indrukken bij het zien van de kriskras gepresenteerde cijfers 0 tot 9. Alleen als het cijfer een 5 was, dan moesten ze niets doen. Toch deden de proefpersonen dit in 40 procent van de gevallen wel. Ondertussen werden hun hersengolven geregistreerd met een MEG-apparaat. Dit is vergelijkbaar met een EEG, maar dan preciezer.

Lees meer over dit onderzoek in de wetenschapsagenda

Bron: Radboud Universiteit

Recente artikelen