Minder vrouwen aan de pil

Array

pilBijna 7 van de 10 vrouwen tussen 18 en 45 jaar gebruikten in 2008 een voorbehoedmiddel. Van deze vrouwen slikte 40 procent de pil. In 1998 was dat nog bijna 50 procent. In 2008 gebruikte 40 procent van de vruchtbare vrouwen tussen 18 en 45 jaar de pil. Verder is 10 procent gesteriliseerd of heeft een partner die gesteriliseerd is. Een condoom werd door 9 procent van de vrouwen gebruikt, 8 procent had een spiraaltje.

Tussen 1998 en 2008 is het pilgebruik wel gedaald, het meest onder vrouwen van 25–39 jaar. Deze daling hangt onder meer samen met de gestegen leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen.
Jonge pilgebruiksters
Onder vrouwen van 18-24 jaar is het gebruik van de pil hoog. Twee derde van de jonge vrouwen slikte in 2008 de pil.

Minder sterilisaties
Sterilisatie wordt gedaan op oudere leeftijden. De steeds hogere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen is mede debet aan dit patroon. Jonge vrouwen laten zich bij uitzondering steriliseren. Van de vrouwen die nu 54–59 jaar oud zijn, heeft een derde zich laten steriliseren of heeft een gesteriliseerde partner.

7 procent wil binnenkort kind
Van de vruchtbare vrouwen gebruikte 30 procent geen voorbehoedmiddelen. 7 procent was zwanger of wilde zwanger worden, 9 procent was onvruchtbaar en 15 procent gebruikte om andere redenen geen voorbehoedmiddelen.

Geboorteregeling in 2008 (Bevolkingstrends 1e kwartaal 2009)

StatLine, Geboorteregeling

Bron: Arie de Graaf CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen