Aanpak maatschappelijke opvang effectief

Array

patientDe aanpak van de maatschappelijke opvang die de 4 grote steden sinds 2006 voeren, lijkt goed uit te pakken.
Dit blijkt uit de voortgangsrapportage maatschappelijke opvang 2008, die staatssecretaris Bussemaker vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Als resultaten worden bijvoorbeeld genoemd:
– het Leger des Heils meldt een daling van het aantal dak- en thuislozen;
– de politie krijgt fors minder meldingen van overlast;
– het veldwerk in de 4 grote steden meldt nagenoeg geen buitenslapers meer; dit zijn mensen die niet bij een instellingen willen slapen of geen dak boven hun hoofd kunnen verdragen.

Persoonlijke aanpak
Kern van het plan van aanpak in de grote steden is de persoonlijke aanpak. Elke client in de maatschappelijke opvang krijgt een eigen hulptraject. Tot 1 oktober 2008 hadden de G4 minimaal 6.437 clienten opgenomen in zo’n individueel traject, waarin persoonlijke doelen staan op het terrein van wonen, zorg, inkomen en dagbesteding.
Verder hebben de G4 in 2008 een groot aantal nieuwe diensten en voorzieningen opgestart, zoals 24-uurs woonvormen.

Pakketmaatregel
Bussemaker benadrukt in de brief dat de ‘pakketmaatregel’ die per 1 januari 2009 is ingevoerd in de AWBZ, de doelgroep van de maatschappelijke opvang niet mag treffen. Begeleiding blijft vergoed voor kwetsbare mensen, als hiermee verwaarlozing of opname in een instelling kan worden voorkomen. Zij heeft dit inmiddels besproken met de Federatie Opvang en met de zorgkantoren.
De staatssecretaris laat het effect van de maatregelen voor deze groep clienten monitoren, door clientenorganisaties en door het CIZ.

Bron: VWS

Recente artikelen