Kwaliteit hulpmiddelen

Array

hulpmiddelenLidorganisaties van de nemen actief deel in de . Met positieve resultaten voor de toetsbaarheid van de kwaliteit van hulpmiddelen.De Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen ontwikkelt kwaliteitstoetsen voor onder meer pruiken, orthopedische hulpmiddelen en borstprothesen. Veel leden uit lidorganisaties van de CG-Raad willen zelf de kwaliteit van hun hulpmiddelen kunnen toetsen. Hiervoor hebben zij een zogeheten procesbeschrijving ontwikkeld.

Leidraad
De Stichting Erkenningsregeling Hulpmiddelen heeft de procesbeschrijving tot leidraad gemaakt voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de betrokken beroepsgroepen. Vanaf 1 april 2009 werken betrokken beroepswerkers, onder meer orthopedische schoenmakers en pruikenmakers, volgens deze procesbeschrijving. Een stapsgewijs zorgplan waarin de client (hulpmiddelengebruiker) en zijn vraag centraal staat is hiermee gegarandeerd. Dit is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van toetsbaarheid van de kwaliteit van hulpmiddelen door de gebruiker.

Vergoeding hoortoestellen
De Nederlandse Vereniging Van Slechthorenden (NVVS) heeft bij de CG-Raad alarm geslagen over de beperkte vergoeding van hoortoestellen. De CG-Raad, de zorgverzekeraars en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) hebben afgesproken dat ze in goed overleg gaan zoeken naar een oplossing.

Via de Zorgverzekeringswet worden beperkte vergoedingen (€ 485) per hoortoestel gegeven. Veel hoortoestellen zijn duurder en de gebruiker moet vaak fors bijbetalen. De bijbetaling is niet langer fiscaal aftrekbaar, nu de Buitengewone Uitgavenregeling vanaf het belastingjaar 2009 grotendeels vervalt. Na signalen hierover van de NVVS heeft de CG-Raad met zorgverzekeraars en het CVZ afgesproken om de komende maanden aan een oplossing te werken. Voor de korte termijn kan de oplossing waarschijnlijk gevonden worden in vergoedingen van hoortoestellen via de aanvullende verzekeringen (2010). Voor de lange termijn betekent dit bijvoorbeeld dat vergoedingen voor hoortoestellen meegenomen worden in het pakketadvies 2010 van CVZ (2011).

Vergoeding vernevelaars
De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) heeft als lidorganisatie bij de CG-Raad aangeklopt over vergoeding van de nieuwste generatie vernevelaars.

Een vernevelaar is een apparaat waarmee medicijnen via inhalatie (inademing) ingenomen kunnen worden. De nieuwe, maar ook duurdere vernevelaars zijn prettiger in het gebruik dan de vroegere vernevelaars. Ook werken de nieuwe vernevelaars kostenbesparend, want de gebruiker heeft minder medicijnen nodig. De NCFS wil daarom dat deze vernevelaars in het pakket van de Zorgverzekeringswet wordt opgenomen. De CG-Raad heeft op dit verzoek van de NCFS met de zorgverzekeraars afgesproken dat zij zich gezamenlijk sterk gaan maken voor opname van de vernevelaar in het pakket van de Zorgverzekeringswet.

Ook iets te melden over hulpmiddelengebruik?
Zijn er in uw organisatie veel hulpmiddelengebruikers? En hebt u als belangenbehartiger van al die gebruikers vragen of signalen gekregen over de kwaliteit of de vergoeding van die specifieke hulpmiddelen? Meld uw vragen en signalen bij de CG-Raad!

De CG-Raad kan via overleg en lobby wellicht bijdragen aan de oplossing van uw probleem of beantwoording van uw vraag.
U kunt uw vragen of meldingen doorgeven aan Piet Vreeswijk, beleidsmedewerker Hulpmiddelen, [email protected], telefoon (030) 291 66 00.

Bron: CG-raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen