Nieuwe IC-ambulance en de IC-transportbrancard gepresenteerd en ontwikkeld in Maastricht

Array

Aanstaande vrijdag, 3 april, worden in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ de nieuwe IC-ambulance en de IC-transportbrancard gepresenteerd voor het vervoer van patienten die intensieve zorg (IC) nodig hebben. De zogenoemde MICU (Mobile Intensive Care Unit) brancard is vanuit het Maastricht UMC+ ontwikkeld. De speciale IC-ambulance is ontstaan uit een samenwerking tussen de RAV (Regionale Ambulancevoorziening) Zuid-Limburg en ambulancebouwer Visser BV Leeuwarden. Het bijzondere aan de Maastricht Mobile Intensive Care Unit (MMICU) is dat alle apparatuur die nodig is voor intensive-caretransport veilig vastgezet is onder het ligbed en niet kan losschieten tijdens het transport. Dat is veiliger voor de patient en voor het team van artsen en verpleegkundigen in de ambulance. De nieuwe IC-brancard is TÃœV-gekeurd.

micufilm

Door de keuze van veiligheidsriemen om de patient vast te leggen en de modulaire opbouw waardoor apparaten makkelijk te vervangen zijn, is de brancard geschikt voor het vervoer van zowel kinderen als volwassenen. Bovendien kunnen de medische en elektrische voorzieningen op de trolley twee uur zelfstandig draaien. De MMICU wordt voorlopig in vier Nederlandse medische centra ingezet, te weten Maastricht, Groningen, Nijmegen en Utrecht

De IC-brancard werd ontwikkeld door het Maastricht UMC+ in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, kinder-IC-afdelingen van de Nederlandse universitaire ziekenhuizen, volwassen-IC-afdelingen en ambulancediensten. Het project werd gefinancierd door de Cedric Paulussen Stichting (zie beneden), het Fonds NutsOhra en het Maastricht UMC+.

Samen met het IC-transportteam en de RAV wordt met deze speciale ambulance en brancard gezorgd voor een veilig vervoer van intensive-carepatienten tussen de ziekenhuizen in zuidoost-Nederland. Het Maastricht UMC+ en RAV Zuid-Limburg hebben een speciale vergunning van het ministerie voor het vervoer van intensive-carepatienten tussen ziekenhuizen.

Door de combinatie van een speciale IC-ambulance en een hoogwaardige IC-brancard is een veilig transport verzekerd van IC-patienten tussen de verschillende ziekenhuizen in zuidoost-Nederland. Het Maastricht UMC+ en de RAV Zuid-Limburg hebben (net als vijf andere MICU-centra) een speciale vergunning van het ministerie voor het vervoer van intensive-care-patienten tussen ziekenhuizen.

Klik op het plaatje of onderstaande link voor een kort filmpje over de Maastrichtse MICU:

http://heritage.azm.nl/videopatient/Ambu.wmv

UPDATE:

De Mobile Intensive Care Unit (MICU) zuidoost-Nederland heeft vandaag, vrijdag 3 april, een geheel nieuwe IC-brancard en een speciaal ingerichte IC-ambulance in gebruik genomen.

De RAV Zuid-Limburg (onderdeel van de GGD Zuid-Limburg) verzorgt in samenwerking met het Maastricht UMC+ het vervoer van IC-patienten in een speciale IC-ambulance. Dit nieuw ontwikkelde voertuig heeft extra ruimte voor het transportteam en speciale voorzieningen om de IC-brancard in en uit te laden en vast te zetten. In speciale situaties kan een patient zelfs in een ziekenhuisbed vervoerd worden. IC-patienten werden tot nu toe vervoerd met een ‘gewone’ ambulance.

Klik op onderstaande link voor een kort filmpje over de Maastrichtse MICU.
http://heritage.azm.nl/videopatient/Ambu.wmv

Recente artikelen