COPD-zorg in rep en roer

Array

ab-klinkMinister Klink heeft een beleidsbrief geschreven waarin hij aankondigt de geïntegreerde zorg aan COPD patienten voortaan te bekostigen via zorggroepen en met een keten DBC. Zorgverzekeraars, huisartsen, longartsen, thuiszorgorganisaties en fysiotherapeuten zijn er nu als de kippen bij om iets van de extra geld mee te pikken.

Tijdens de voorbereidende besprekingen in het hele land doen zich grofweg vier problemen voor:
1. zorgverzekeraars willen een eigen geprofileerd COPD programma en niet samenwerken met een collega zorgverzekeraar
2. huisartsen en longartsen hebben verschil van mening over de vraag wie de minder ernstige COPD patienten mag doen
3. huisartsen moeten corporaties vormen en vertrouwen elkaar of de directie van de corporatie niet
4. de benodigde ICT komt te laat
5. Spoedeisende Hulpafdelingen en Huisartsenposten zijn niet betrokken.

Al deze punten kwamen naar voren bij de Masterclass Disease management van woensdag 3 april en in mijn onderzoekscontacten. In de berichten hieronder komen de vijf genoemde punten aan de orde, evenals mijn reactie erop.

Voorop stel ik dat mijn reactie positief is. Laten we blij zijn dat alle partijen zich inspannen om organisatie, bekostiging en ICT van chronische zorg te veranderen. Laten we ook blij zijn dat deze drie simultaan worden aangepakt.

Op het Nederlandse Julius congres Recente Ontwikkelingen in veld, beleid en onderzoek van geïntegreerde zorg op 3 juli komt deze problematiek uitgebreid aan de orde. Dan spreekt ook Minister Klink over bekostiging door keten DBC’s en directeur innovatie bij Kaiser Permanente Paul Wallace over samenwerking tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorggroep Permanente. U geeft uop voor dit Julius congres via website www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen