Onrust over medicijn Seroquel

Array

dvnDeze week is er ophef over het medicijn Seroquel. Dat middel en andere zogeheten ‘antipsychotica’ vergroten de kans op diabetes, dat is al lang bekend. Maar het staat vaak niet heel duidelijk in de bijsluiter. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), waar Diabetesvereniging Nederland lid van is, vraagt om opheldering.In Amerika is al langere tijd flinke discussie over het medicijn Seroquel. Dat is een zogeheten antipsychoticum, vooral psychiaters schrijven dat vaak voor. Bijvoorbeeld bij hallucinaties, verwarring en angstaanjagende gedachten.Veel mensen in Amerika dienen schadeclaims in omdat zij diabetes hebben gekregen. Zij zeiden dat ze niet van tevoren wisten van dat risico. In de Nederlandse bijsluiter staat overigens dat het verstandig is dat de dokter de bloedglucosepiegel controleert ‘als u diabetes heeft of risico loopt om diabetes te krijgen’.De discussie gaat nu vooral om het gebrek aan openheid hierover door verschillende partijen die erbij betrokken zijn. De koepelorganisatie voor diabetesorganisaties en -behandelaren in Nederland, Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), heeft gevraagd om duidelijkheid hierover. Ook vraagt de NDF behandelaren om met antipsychotica meer stil te staan bij het risico op diabetes, zeker bij mensen die er mogelijk extra gevoelig voor zijn door bijvoorbeeld overgewicht. Het risico is wel bekend, maar wordt vaak als het ‘mindere’ probleem gezien vergeleken bij de psychische aandoeningen die behandeld moeten worden.

Advies aan mensen die Seroquel of andere antipsychotica gebruiken: stop niet zelf met uw medicijnen! Als u zich ongerust maakt, overleg dan met uw dokter of psychiater.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen