Uitzending EO-Netwerk en artikel Trouw treft vooral kwetsbare patiëntengroep met Schizofrenie
Schizofrenie, een van de ergste psychotische aandoeningen, is in Nederland een steeds groter maatschappelijk probleem. Schizofrenie openbaart zich meestal bij jonge volwassenen (16 tot 28 jaar). Deze groep patienten is erg kwetsbaar en raakt door deze aandoening vaak in een sociaal isolement. Schizofrenie is een ernstige aandoening waarbij verlies van realiteitszin optreedt en sociaal functioneren moeilijk wordt. Vandaag heeft de redactie contact gehad met AstraZeneca en zij worden vandaag overstelpt met telefoontjes van ongeruste patienten en familieleden. Nu maar hopen dat dit er niet toe leidt dat patienten ineens met Seroquel stoppen, zoals op diverse fora en websites staat. Het programma gaat volledig voorbij aan het feit dat Seroquel ervoor zorgt dat duizenden Nederlandse patienten met een ernstige psychiatrische aandoening dagelijks geholpen worden om hun aandoening onder controle te krijgen en te houden.
Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat onjuiste en zeer suggestieve wijze informatie door Netwerk, De Telegraaf en Trouw lijkt te leiden tot onrust bij deze patientengroep. Met het gevolg dat ze stoppen met de medicatie zonder af te bouwen en dat dit ook de moeizaam opgebouwde relaties tussen artsen en patienten onder druk zet. Hierbij nogmaals het dringende advies om met de behandelend arts contact op te nemen en nooit zomaar te stoppen met medicatie. Seroquel (quetiapine) zorgt ervoor dat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening geholpen kunnen worden om hun aandoening beter onder controle te krijgen en te houden.
Schizofrene patienten ontplooien zich emotioneel en maatschappelijk veel minder makkelijk. Door deze emotionele vervlakking is de patient niet meer in staat om plannen te maken voor de toekomst en sociale of intieme contacten aan te gaan. Het kost artsen een hoop tijd en energie om een vertrouwensband met Schizofrene patienten op te bouwen, dit is noodzakelijk voor de therapietrouw die zo van belang is voor patienten. Door de opgeklopte en berichten in de media komt voor patienten wellicht het behoud van een baan en het samenleven met een partner onder spanning.
Kortom: het functioneren in het maatschappelijk leven wordt ernstig belemmerd voor deze patientengroep. Elke vorm van onrust kan leiden tot wantrouwen waardoor de behandeling onder druk komt en patienten dreigen te stoppen met een behandeling. Zonder steun en behandeling kunnen mensen met schizofrenie zichzelf verwaarlozen en kunnen ze een gevaar voor zichzelf zijn. Ongeveer 10 procent van de patienten pleegt zelfmoord. Schizofrenie bestaat uit terugkerende en soms chronische psychotische perioden: verwardheid met hallucinaties (stemmen horen) of wanen (irrationele denkbeelden).De uitzending van Netwerk draagt niet bij aan een stabiliteit.
Patienten die na behandeling stabiel zijn mogen meestal huis, maar het is van belang dat ze daar steun krijgen en in een rustige en veilige omgeving wonen. Ze moeten tegen stress worden beschermd. En juist de uitzending van Netwerk en de artikelen in de telegraaf en Trouw hebben dus voor veel stress gezorgd. Antipsychotische medicijnen moeten langdurig gebruikt worden, omdat het risico van psychotische periode blijft bestaan. Het aantal mensen met schizofrenie wordt in Nederland uiteenlopend geschat van 1 op de 100 tot 1 op de 400 . Daarin zijn de dak- en thuislozen nog niet meegeteld, dit aantal wordt geschat op ruim 1.200 patienten.
UPDATE:
Netwerk en Trouw claimen dat een rapport verdwenen is en dat bijwerkingen verborgen zijn gehouden. Wat nou verdwenen en verborgen? Ze staan gewoon online, notabene bij Trouw zelf! Op oktober 2008 zijn ze al door Trouw online geplaatst, zo zo verborgen waren ze nu ook weer niet. Zie de veiligheidsrapporten op: www.trouw.nl/psurs.
Bekijk hier de hele uitzending van EO-Netwerk van dinsdag 7 april. En vergelijk dan de uitspraken eens met hetgeen aan documenten gewoon bij Trouw Online staat.
Seroquel (antipsychoticum)
Assessment rapport Seroquel & Seroquel XR CBG-Meb 2006-2007
Assessment rapport Seroquel CBG-Meb 2001-2002
Assessment rapport Seroquel CBG-Meb 2002-2004
Assessment rapport Seroquel CBG-Meb 2004-2005
Assessment rapport Seroquel CBG-Meb 2005-2006
Assessment report Seroquel CBG-Meb 2004
PSUR Seroquel 2001-2002
PSUR Seroquel 2002-2003
PSUR Seroquel 2003-2004
PSUR Seroquel 2004-2005
PSUR Seroquel 2004
PSUR Seroquel 2005-2006
PSUR Seroquel & Seroquel XR 2006-2007 [1]
PSUR Seroquel & Seroquel XR 2006-2007 [2]
One thought on "Uitzending EO-Netwerk en artikel Trouw treft vooral kwetsbare patiëntengroep met Schizofrenie"
Comments are closed.
Ik heb inmiddels van diverse mensen gehoord dat er vooral zeer actief door Netwerk is gezocht naar patiënten die bijwerkingen hadden en hier dus uitvoerig, voor de camera over wilde vertellen. Een paar weken geleden stond er een oproep van Sander Rietveld op het prikbord van het schizforum. Sander Rietveld is journalist voor Netwerk. Hij zocht seroquel-gebruikers die bijwerkingen hadden. Daar was hij heel specifiek naar op zoek. Ik vind het schandalig dat Netwerk zo eenzijdige het item heeft neergezet en zo een-dimensionale research heeft gedaan. Het zou beter voor de berichtgeving zijn geweest als netwerk beide kanten van het verhaal had laten zien.