E-learningmodules bevorderen patiëntveiligheid

Array

“Om patientveiligheid binnen VUmc te optimaliseren, maken we gebruik van twee methodes”, vertelt zorgmanager Leo de Haan. Op initiatief van VUmc en de Competence Group komen nu twee opleidingen om deze methodes binnen VUmc te onderwijzen. “Maar er zijn meer voordelen.”

Leo de Haan is voorzitter van de coördinatorgroep patientveiligheid van VUmc. Patientveiligheid is in zijn eigen woorden: “Dat een patient bij ons zorg krijgt zonder vermijdbare schade op te lopen.” Er zijn in principe twee manieren waarop schade vermeden kan worden. Door vooraf de mogelijke risico’s te analyseren, dat heet FMEA: failure mode event analysis. “We doen dat bij VUmc door de zorgpaden te analyseren en de risico’s in kaart te brengen. Dergelijke risico’s kunnen we vervolgens managen.”
De andere methode is nadat een incident is opgetreden, te herleiden wat de basisoorzaken zijn. Deze methode heet Prisma. “Een incident is eigenlijk nooit aan maar één oorzaak te wijten. Het is belangrijk om alle oorzaken te kennen. Daarvoor is een systeem nodig dat decentraal, dus op de werkvloer, het melden van incidenten mogelijk maakt”, legt De Haan uit.

Groeimarkt
Zowel FMEA als Prisma zijn intensieve procedures, waarin medewerkers zoals senior verpleegkundigen en teamleiders geschoold dienen te zijn. “En medewerkers die zich actief met het ontwikkelen van zorgpaden bezighouden.” Door het verloop onder medewerkers en door nieuwe ontwikkelingen moet je bovendien steeds weer opnieuw scholen, zegt De Haan. “E-learning, dus leren via digitale middelen, is een manier om grotere groepen efficient te kunnen scholen. Het is een fantastisch middel, zeker voor zo’n groeimarkt als patientveiligheid is. Dat zag de Competence Group ook in. Wij hadden al contact met hen en daaruit is een mooi samenwerkingsverband voortgekomen.”

Inspraak
De Competence Group bood aan om E-learningmodules te ontwikkelen voor enkele deelnemende ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen storten elk een bedrag in een fonds. Daaruit worden door Competence Group modules ontwikkeld die vervolgens ook door hen vermarkt worden. De opbrengsten daarvan leveren de deelnemende ziekenhuizen inspraak op in vervolgmodules die ontwikkeld kunnen gaan worden. Er zijn daarom veel voordelen voor VUmc.
De Haan: “We kunnen e-learning heel gericht inzetten om het scholen in patientveiligheid te realiseren. We hebben bovendien inspraak in welke modules ontwikkeld gaan worden. En door onze deelname in het fonds, is dit commercieel gezien ook nog eens een aantrekkelijk project.” De deelnemende ziekenhuizen zijn Erasmus Medisch Centrum, Flevo ziekenhuis en Kennemerziekenhuis. De voorwaarde die VUmc stelde was dat ten minste één ander academisch ziekenhuis betrokken zou zijn.

Ellen Kleverlaan
Bron: Tracer, VU medisch centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen