Paleisrevolutie in patiëntgerichte Zorg (5)

Array

transparantieVerslag parallelsessie Transparantie
Het hoofdthema van Sessie C was Transparantie. Onder leiding van Pauline Terwijn, directeur van het Diakonessenhuis in Utrecht presenteerden Jan Martens en Alexander de Vries hun online initiatieven. Zij ontvingen een aandachtig gehoor bij de toehoorders afkomstig uit de gehele zorgketen met als gevolg een informele uitwisseling van ervaringen, opinies, vragen en antwoorden.

Jan Martens vertelde over Medigo.nl waarvan hij medeoprichter is. Medigo.nl is een medische zoekmachine waar bezoekers (zorgconsumenten) onafhankelijke medische informatie kunnen vinden.
‘Eigenlijk zou Google dit moeten doen, maar aangezien de Nederlands markt voor hen wellicht te klein is, zijn wij in de niche gestapt’. Het thema transparantie kwam vooral naar voren bij de vragen over het business model van de website en de vraag over de selectiecriteria voor het toelaten van websites. Farmaceutische websites worden bijvoorbeeld niet opgenomen,  ze mogen echter wel adverteren. Discussiefora zijn ook niet te vinden, uit vrees voor een té eenzijdig beeld over een dossier of zorgorganisatie. ‘Mensen zijn nu eenmaal eerder geneigd te reageren op negatieve ervaringen dan op positieve’.

Vervolgens was het woord aan Alexander de Vries, chirurg bij het MC Haaglanden en initiatiefnemer van medische gegevens.nl. Vanuit het devies ‘de patient is eigenaar van zijn eigen medische gegevens’ ontsluit het MC Haaglanden, als ‘launching customer’ binnenkort alle medische documenten
van patienten zoals o.a. onderzoeksuitslagen, scans en de correspondentie tussen specialisten en de huisarts. Pauline Terwijn vraagt naar de reactie van de medisch specialisten op het systeem. ‘Het systeem heeft een aantal knelpunten blootgelegd en verbeterd. Er zit soms een belachelijke
vertraging tussen het moment van opname en de communicatie over de uitslag’, aldus Alexander de Vries. ‘Nu hebben de artsen onderling afgesproken dat binnen 2 weken alles gepubliceerd wordt via
medische gegevens.nl’. De artsen gaan zelf zorgen dat ze binnen die tijd de patient gesproken hebben’. Uiteraard word ook gesproken over veiligheid. De Vries: ‘We zijn twee keer teruggefloten maar nu is veiligheid helemaal gegarandeerd. Het proces is inmiddels geautoriseerd door PricewaterhouseCoopers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen