Wouter Bos: “Medisch Specialisten verdienen te veel”

Array

geldMinister Wouter Bos van Financien wil de salarissen van medisch specialisten aanpakken. Minister Bos van Financien wil snijden in de salarissen van medisch specialisten. Dit maakte hij bekend na afloop van de ministerraad. Volgens hem stijgen de lonen van deze artsen te hard en is het ‘volstrekt normaal’ hen daarop te korten. Volgens Bos zijn specialisten – zoals neurologen, cardiologen en anesthesisten – te ruim bedeeld, “honderden miljoenen meer dan ooit de bedoeling was”. “Ik denk dat iedereen begrijpt dat daar paal en perk aan wordt gesteld”. . “Als daar voor honderden miljoenen meer wordt verdiend dan ooit de bedoeling was, dan lijkt me dat iedereen begrijpt dat we daar paal en perk aan stellen”, aldus Bos na afloop van de ministerraad. Het kabinet voert deze en volgende week overleg over de Voorjaarsnota. Daarbij komen ook bezuinigingen aan de orde. Bos wilde niet te veel op de uitkomst van het overleg vooruitlopen, maar hij noemde de specialisten ” niet de meest zielige groep in de samenleving”.

Een paar jaar geleden werden afspraken gemaakt over een nieuw salarissysteem met vaste uurtarieven. Daardoor zijn veel specialisten erop vooruitgegaan. Het uurtarief van de medisch specialist is nu 139,50 euro. Uit berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de artsen daardoor samen zo’n 400 miljoen euro meer verdienen dan de bedoeling is. Minister Klink van Volksgezondheid overweegt daarom de uurtarieven te verlagen of de standaard tijd voor behandelingen aan te passen. De prijs van een operatie of andere behandeling wordt nu berekend op basis van een vaste tijd die daarvoor is ingesteld. Volgens het ministerie komt het voor dat operaties in vier uur klaar zijn, terwijl er acht uur voor is ingeruimd.
De maatregel is één van de opties waarmee de bewindsman bezuinigingen in de Voorjaarsnota wil realiseren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen